ХРВАТСКИ БИСКУПИ УПУТИЛИ САУЧЕШЋЕ СПЦ: Молитвена солидарност са свим верницима поводом смрти патријарха Иринеја

Танјуг

20. 11. 2020. у 17:30

ХРВАТСКИ БИСКУПИ УПУТИЛИ САУЧЕШЋЕ СПЦ: Молитвена солидарност са свим верницима поводом смрти патријарха Иринеја

Фото: Танјуг

ХРВАТСКА бискупска конференција (ХБК) изразила је саучешће Српској православној цркви поводом смрти патријарха Иринеја.

Председник ХБК, задарски надбискуп Желимир Пуљић, изразио је, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ХБК, хришћанско саучешће и молитвену солидарност Светом синоду, свим митрополитима и епископима СПЦ-а, свештенству, монасима и монахињама и свим верницима Српске православне Цркве.

Тим поводом надбисккуп Пуљић се присетио и свог сусрета с патријархом Иринејом 18. августа 2015. године у Задру и Иринејевог говора у задарској катедрали када је рекао да му је драго што је Господ дао прилику да посети тај древни хршћански град који је имао прилику да дочека и апостола Павла.

"Овај град и овај дивни храм обилно нас подсећају на наше заједничко време, када је била једна хршћанска Црква. То време није било кратко и није било толико далеко од нашег времена. Било је то време којем се Господ радовао", рекао је српски патријарх у Задру.

Патријарх је, пише Пуљић, тада рекао и да верује, да, ако ми будемо радили да се то време поврати, обрадоваћемо нашег заједничког Господа, наше свете угоднике, међу којима је и Света Анастазија Римљанка.

"Имамо пуно заједничког и поред извесних разлика. Али пуно је више онога што нас сједињује, зближава и чини да будемо једни - ако не заједно, барем једни поред других. Било је време које бих рекао да се не понови, када смо чинили нешто што не приличи хршћанском имену. Када се човек удаљи од Бога, онда је све могуће", рекао је тада патријарх Иринеј у задарској катедрали и позвао на молитву да то време буде далеко од нас и да се никад не понови.

Надбикуп Пуљић подсећа да је патријарх тада рекао да "живимо у времену које нас упућује једне другима".

" Имамо заједничког ближњега који нису с нама. Ради те близине ми смо дужни и позвани нешто да учинимо, да премостимо прошлост. Ону прошлост која нас је делила. Прошлост која је оставила трага, с којом се не поносимо. Господ жели нашу заједницу. И ми сви чинимо и треба да чинимо, ако већ нисмо заједно, али да будемо блиски једни другима. На нама је, на нашим Црквама врло велика одговорност", казао је патријарх.

Обраћајући се тада надбискупу Пуљићу, патријарх је још казао:

"Онакви какви будемо ми, конкретно Ви и ја, који представљамо своју Цркву, такви ће бити и наши верници. Јер они гледају у нас, подржавају нас и чине оно што ми желимо. Па да се потрудимо да чинимо и живимо оно што Господ жели. Јер сви смо његов народ“.

Истакао је тада и да Црква сједињује католике и православне и да оно што, како је говорио, нас сједињује и што нам је заједничко пуно је веће од онога што нас дели.

"Потрудимо се да подржимо то што нам је заједничко, да то проглашавамо за нашу методу, план и програм нашег живота", поручио је, између осталог, тада патријарх Иринеј у задарској катедрали, подсетио је надбискуп Пуљић у саучешћу СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)