МАРШ У ВУКОВАРУ А КОРОНА БУКТИ: Колона сећања без обзира на прописе

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

11. 11. 2020. у 21:32

ПРЕДСЕДНИК Самосталне демократске српске странке, која је део владајуће коалиције, Милорад Пуповац, у среду је рекао да "још није познато да ли ће наши представници учествовати ове године у Колони сећања у Вуковару, 18. новембра".

МАРШ У ВУКОВАРУ А КОРОНА БУКТИ: Колона сећања без обзира на прописе

Меморијално гробље у Вуковару

Пуповац је прошле године у Вуковару био дан пре Колоне сећања јер су градоначелник Иван Пенава и радикални десничари недељама слали поруке против његовог учешћа.

Иако у Хрватској корона не посустаје, Национални стожер цивилне заштите створио је предуслов да се у Вуковару следеће среде окупи велики број људи у колони сећања. Наиме, експресно је измењена одлука која допушта окупљања за време државних празника и нерадних дана, а од прошле године управо је 18. новембар, када је колона сећања у Вуковару, проглашен државним празником. Влада је одлучила да у колони сећања може бити највише 500 људи.

- То је лицемерје и кукавичлук, јер се крше мере - огорчено су реаговали лекари окупљени у Хрватском удружењу болничких лекара.

Лекари верују да би епидемија у Славонији, али и другим крајевима Хрватске, могла да се прошири ако се на једном месту за време колоне сећања нађе већи број људи. Иако је избегнуто да се у Вуковару окупе хиљаде грађана, очекује се да ће ипак доћи велики број њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)