ИЗОПШТЕН ДУХОВНИ ОТАЦ ФЕНОМЕНА МЕЂУГОРЈА! Католичка црква избацила Томислава Влашића, следе му и кривичне тужбе?

М. Остојић

23. 10. 2020. у 18:18

ИЗОПШТЕН ДУХОВНИ ОТАЦ ФЕНОМЕНА МЕЂУГОРЈА! Католичка црква избацила Томислава Влашића, следе му и кривичне тужбе?

Фото: Отварање

КОНГРЕГАЦИЈА за Доктрину вере донела је Декрет о изопштењу Томислава Влашића, који је постао познат као "духовни отац" водећи шесторо деце која су од 1981. године почела да извештавају како им се сваког дана указује Госпа у Међугорју.

Ту улогу је успевао да одржи све до 2009. године а по завршеном истраживању Ватикана био је принуђен да поднесе оставку из свештеничког статуса, а након тешких оптужби за "ширење сумњивих доктрина, манипулацуију савешћу, сумњичаву мистичност, непоштовање законских наредби и оптужби контра сектум".

У Конгрегацији Свете Столице која је одредила санкције против Влашића (потписане 30. јануара 2008) записано је да је фратар Томислав Влашић свештеник Реда мање браће, оснивач групе, "Краљице Мира, потпуно твоји - Марији к Исусу" и умешан у "Међугорски феномен". Међу санкцијама стоје и то да је обавезан да борави на одређеном месту у Ломбардији, да је свака веза са заједницом "Краљице Мира..." и њеним члановима забрањена, забрањено вршење "бриге о душама", проповедање, јавне интервенције...

Фото: Википедија

Влашић је тада упозорен да ће "у случају непридржавања ових мера бити настављено судско кривично гоњење ради успостављања још строжијих санкција не искуључујући могућност отпуштања, такође узимајући у обзир сумње у јерес и раскол".

И отпуштање је сада уследило. Вест о изопштењу стигла је из Бреше, а у ноти тамошњег бискупа Пјерантонија Тремоладе стоји да је Влашић "у овим годинама, у Бискупији Бреше и на другим местима, наставио да спроводи активност проповедање појединцима или групама, како преко конференција тако и преко медијских информативних средстава", подвлачи се у саопштењу Бискупског уреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)