ТУЖИЛАЦ "ТЕРА" ОСМИЦУ: Подигнута оптужница против Османа Мехмедагића и упосленика ОСА-е, Мухамеда Пекића

В.Митрић

22. 10. 2020. у 17:48

ТУЖИЛАЦ ТЕРА ОСМИЦУ: Подигнута оптужница против Османа Мехмедагића и упосленика ОСА-е, Мухамеда Пекића

Фото: Нормала.ба

ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је оптужницу против Османа Мехмедагића(58) познатог понадимку Осмица, директора Обавештајно безбедносне агенције БИХ ОСА, која се терете за злопупотребу положаја или овлашћења као и против Мухамеда Пекића(29) руководиоца у ОСА.

Оптужени се терете да су, током августа, злоупотрели свој службени положај или овлашћења, као и ресурсе и капацитете Обавештајно-сигурносне агенције Босне и Херцеговине, у сврхе приватних и особних интереса, како би дошли до информација и фотографија, о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОСА.

- Чинећи то оптужени су вишеструко злоупорабили свој положај, као и званичне законом утврђене процедуре и службене радње, те прекршили право на неповредивост писмене и поштанске комуникације загарантирано Уставом Босне и Херцеговине и Међународним конвенцијама о људским правима - кажу у Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво је упутило  предлог да се за оптужене Мехмедагића и Пекића, изрекне мера забране обављања службене дужности директора и службеника ОСА и забрана контакта са запосленима ОСА БиХ, како би се поступак могао неометано да води. 

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду Босне и Херцеговине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)