ДРАМАТИЧНИ ДАНИ ЗА ЗДРАВСТВО: Алармантна епидемиолошка ситуација у региону

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

16. 10. 2020. у 21:17

ДРАМАТИЧНИ ДАНИ ЗА ЗДРАВСТВО: Алармантна епидемиолошка ситуација у региону

КБЦ у Загребу / Фото Пиксел

ХРВАТСКА је на рубу Рубикона - драматична је порука хрватског министра здравства Вилија Бероша након што је у овој земљи забележен неславни рекорд са 1.131 зараженим од вируса корона.

Ништа мање није драматично ни у Словенији где су забележена чак 834 нова случаја заразе, успркос свим мерама које су на корак од потпуног затварања ове државе. Кретање Словенаца је ограничено, увече ништа не ради, а школе су прешле на онлајн наставу, осим за ученике нижих разреда.

Настави ли се овако, све прогнозе указују, здравствени системи обе државе - распашће се.

- Ко ће да нас лечи и како спречити ову пошаст - пита се хрватски министар, док је у Загребу Клиника за инфективне болести већ крцата, а у Осијеку је попуњено 80 одсто здравствених капацитета.

Све је спремно да се кревети поставе и у спортске дворане хрватских и словеначких градова. Иако епидемиолози све више оптужују грађане да су криви због скока броја заражених, одговорност није искључиво само на њима. Мере се углавном поштују и у Хрватској и у Словенији, а грађани, за разлику од неких политичара, носе маске и на отвореном.

Док Словенци не постављају питање око ношења маски, у Хрватској се сами политичари у Сабору супротстављају обавези да их носе. У Дежели тих дилема нема, иако се и тамо пуне болнице невероватном брзином. Једина сличност са Хрватском је та да се и тамо упире прст у грађане, јер се здравствени систем тешком муком бори са епидемијом. Јаншина влада земљу је поделила у обојене зоне, а они из црвене су сада потпуно затворени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)