ПОСЛЕ ПУЦЊАВЕ У ЦЕНТРУ ЗАГРЕБА СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Највише државне институције у Хрватској слабо заштићене

Танјуг

12. 10. 2020. у 16:44

ЈУТРОШЊА пуцњава на загребачком Марковом тргу, где су зграде владе, парламента и Уставног суда, отворила је низ питања о безбедности тих највиших државних институција. Стручњаци за безбедност оценили су да би безбедност државних институција могла бити побољшања њиховим измештањем са Марковог трга или успостављањем безбедносне зоне око владе и парламента.

ПОСЛЕ ПУЦЊАВЕ У ЦЕНТРУ ЗАГРЕБА СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Највише државне институције у Хрватској слабо заштићене

Фото: Танјуг/АП

Стручњак за безбедност Жељко Цвртила рекао је Хини да се јутрошњи инцидент на Марковом тргу могао избећи са другачијим безбедносним мерама.

Бољи ниво безбедности, према његовим речима, теоретски би се могао постићи измештањем политичких институција са Марковог трга на друго место или измештањем пословних и стамбених простора неспосредно уз владу и сабор.

А најреалније међурешење било би, каже, проширешење безбедности око зграда парламента и владе, при чему би се контролисали и возила и пешаци који долазе и пролазе поред тих објеката.

На опаску да је реч о историјском језгру града који би требало стално да буде доступан грађанима, Цвртила каже да је безбедност институција ипак на правом месту.

Фото: Танјуг/АП

"Вашингтон је итекако интересантан туристима и кад би био отворен приступ до Беле куће тамо би били милиони туриста, а не знам зашто то њихова влада не направи, вероватно зато јер је сигурност институција на првом месту а онда и све што уз то иде", рекао је Цвртила.

Његов колега Мирослав Туђман сматра да се инцидент тешко могао избећи у случају да је у позадини индивидуални случај или психички поремећени појединац, а да је могао да буде спречен у случају да се радило о организованом и терористичком нападу.

И он сматра да би измештање државних институција обезбедило већи ниво сигурности, али сматра и да због једног случаја не треба правити панику јер, како тврди, Загреб у поређењу са другим престоницама у Европској унији спада међу најсигурније градове.

Синдикат полиције Хрватске осудио је јутрошњи покушај убиства полицајца ватреним ружјем и затражио хитно подизање нивоу безбедности полицијских службеника.

Фото: Танјуг/АП

Поручили су да је безбедност темељна вредност нужна за функционирање савремене државе јер без тога није могуће успоставити нормалан живот и омогућити уживање људских права попут права на живот, слободу говора, слободу окупљања, слободу кретања...

У саопштењу су најавили састанак у МУП-у и покретање дијалога о мерама неопходним за подизање нивоа безбедности полицијских службеника, а последично и свих грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)