ГЕЈ ПАРАДА ОДРЖАНА У ЗАГРЕБУ: Тражили изједначавање права свих породица (ФОТО)

Бета

19. 09. 2020. у 21:41

ГЕЈ ПАРАДА ОДРЖАНА У ЗАГРЕБУ: Тражили изједначавање права свих породица (ФОТО)

Фото: ЕПА

НЕКОЛИКО хиљада грађана учествовало је данас на 19. геј паради у Загребу која је протекла без инцидената.

Окупљени су затражили да се Уставом изједначе права свих породица, односно промену уставне дефиниције брака као заједнице мушкарца и жене из 2013, на начин да укључи и истополне породице.

Окупљање под слоганом "Слобода унутар и ван четири зида" први пут организовано је испред седишта хрватских инситутуција, Сабора, Владе и Уставног суда, на Марковом тргу где се окупило више стотина грађана.

Организатори су истакли да су се тамо окупили да би "од највиших органа власти захтевали да сруше зидове који и даље ограничавају њихова права, а истополне породице и даље гурају у други ред грађанки и грађана".

После окупљања и говора на Марковом тргу, окупљени су у колони и у пратњи полиције прошли централним градским улицама, преко главног загребачког трга, до парка Рибњак, где је настављен музички приграм.

Грађани, углавном млади, већином су носили заштитне маске. У колони су се вијориле заставе дугиних боја. На транспарентима су биле исписане поруке којима се тражи изједначавање права. Међу њима су се истицали "Различити људи једнака права", "Без подела на розо и плаво" и "Понос без предрасуда".

Поворку поноса подржали су и посланици зелено-леве коалиције "Можемо", Социјалдмеократске партије, као и потпредседник Владе из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)