ПРИВАТНА ИЛИ ПОСЛОВНА ПОСЕТА: Одлазак Милановића у Албанију изазвао буру у Хрватској

Од сталног дописника, Ј. Керблер

01. 09. 2020. у 15:15

ЛЕТЊИ одлазак хрватског председника Зорана Милановића са породицом из државне виле на Хвару у Албанију, где се састао са премијером Еди Рамом, изазвао је у Хрватској буру реакција које се никако не стишавају.

ПРИВАТНА ИЛИ ПОСЛОВНА ПОСЕТА: Одлазак Милановића у Албанију изазвао буру у Хрватској

Фото: Танјуг

Прво је Милановић рекао да је отишао средином августа на приватно путовање које је трајало два дана, а у Албанији је боравио у државној резиденцији што су платили домаћини. Али, проблеми за Милановића су почели када је Поверенство за одлучивање о сукобу интереса почело да копа по папирима и установило да је Милановић са породицом прво са Хвара војним хеликоптером превезен у Сплит, а од тамо моторном јахтом Хрватске ратне морнарице ”Учка” до Албаније. Путовање је државни буџет коштало око 15.000 евра, а у међувремену је Милановић саопштио да није ишао приватно, већ у службену посету.


За време док није био активан у политици Милановић се састајао са Рамом и тврдило се да га саветује, али је то он демантовао. Није међутим демантовао да су у пријатељским односима, а анонимна пријава Поверенству покренула је истрагу. Укључио се и Андреј Пленковић који је иронично коментарисао ту посету, да би Милановић јуче рекао како је о путовању упознао премијера пред десет сведока. ”Хоћете ли да их позовем”, питао је Милановић који је у време кампање за председника државе замерао бившој председници Колинди Грабар-Китаровић једно спорно путовање у Америку, као и одлазак државним авионом ХДЗ-оваца на страначки скуп у Хелсинки. На замерке да је за време годишњег одмора користио војни хеликоптер који га је превозио из Хвара на копно председник је питао ”зар сам требао да идем мадрацем”?

Сада Милановић категорички тврди да је реч о службеном путовању за које је премијер знао, јер му је рекао ”чуј, Андреј, идем у Албанију, наћи ћу се с неким, начет ћемо неке теме па ћемо разговарати”. За Милановића више нема спора о намери путовања, а тврди да је само летња лежерна гардероба одавала да је реч о приватном посету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)