ХРВАТСКА МЕЂУ НАЈВЕЋИМ "ИЗВОЗНИЦИМА" КОРОНЕ У НЕМАЧКУ: Туристичка сезона потпуно пропала, још једна земља их ставља на црвену листу

Танјуг

27. 08. 2020. у 20:21

ХРВАТСКА све лошије стоји на ранг листи немачког Института Роберт Кох (РКИ), кључне научне институције немачких власти у пандемији корона вируса.

ХРВАТСКА МЕЂУ НАЈВЕЋИМ ИЗВОЗНИЦИМА КОРОНЕ У НЕМАЧКУ: Туристичка сезона потпуно пропала, још једна земља их ставља на црвену листу

Фото: Депоситпхотос

Наиме, према РКИ, Хрватска је дошла на друго место земаља у којима су се немачки држављани заразили коронавирусом и тако је скочила за једно место међу земљама извозницама вируса у ту земљу, пише портал Индекс.

Ови подаци прикупљени су до 25. августа, а односе се на период од четири недеље.

Наравно, највише Немаца се заразило коронавирусом у Немачкој, њих скоро 10 хиљада у протеклих месец дана, а након тога је највише заражених који су се заразили на Косову, 2.528 случајева у протекле четири седмице, од 31. до 34. недеље од почетка пандемије.

Хрватска је следећа са 1.797 случајева, док након ње долази Турска с 1.590 случајева извоза заразе коронавируса у Немачку. Пета је БиХ (528 случајева), шеста Бугарска (492), седма Шпанија (478) итд.

Поредак је пре само десетак дана био другачији: Хрватска је била иза Турске, а сада је испред ње остала само територија Косова и Метохије, као места с којег највише зараженх стиже у Немачку.

Након отварања граница и почетком сезоне годишњих одмора проценат нових зараза за које се претпоставља да су увезене у Немачку из иностранства значајно је порастао.

Стога је у међувремену Немачка проширила своју листу земаља и подручја која сматра ризичним.

Немачка је прогласила ризичним део хрватске обале, а исто је учинила пре седам дана са Шпанијом, где се милиони Немаца одмарају сваке године, у на крају и острво Мајорку коју често зову 17. немачком покрајином. У међувремену ризичнм подручјем проглашен је и Париз.

Циљ Хрватске је, ако не жели да цела њена територија заврши на немачкој црвеној листи, да покуша да број заражених током недељу дана држи мањим од 50 на 100 хиљада становника, што је епидемиолошки критеријум РКИ по којем неко подручје или земљу проглашавају ризичним подручјем.

Хрватској су итекако потребни немачки туристи за наставак туристичке сезоне, ако он буде могућ након што су и Словенија и Хрватска ставиле Хрватску на црвену листу, а и мађарски премијер Виктор Орбан најављује да би 1. септембра исто могла да учини и Мађарска.

Било како било, ако се овакав тренд настави, Хрватска би могла ускоро да постане земља која највише извози коронавирус у Немачку. Тиме се могуће мења и перцепција Хрватске у немачким медијима који су често критиковали потезе Словеније и Аустрије као претеране.

И што је најважније, онда ће Берлин морати да повуче строже потезе од стављања на црвену листу Сплитско-далматинске и Шибенско-книнске жупаније, што би било катастрофално за хрватски туризам, наглашава портал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)