ИЗБОР СЛОВЕНАЧКИХ ЛЕКАРА: Ремдесивир, фавипиравир и дексаметазон против короне

Танјуг

05. 08. 2020. у 19:23 >> 18:57

ИЗБОР СЛОВЕНАЧКИХ ЛЕКАРА: Ремдесивир, фавипиравир и дексаметазон против короне

Фото: Архива ВН

ПАЦИЈЕНТИ оболели од Ковид-19 у Словенији се примарно лече у односу на симптоме, што значи да по потреби примају кисеоник и лекове за температуру.

Они са тешким симптомима добијају ремдесивир, фавипиравир и дексаметазон, лекове за које истраживања показују да могу бити потенцијално ефикасни, пренела је СТА.

Ремдесивир, антивирусно средство, примењује се код оних којима је потребна интензивна нега или имају снажно повећану потребу за снабдевањем кисеоником, објаснила је Матеја Логар, инфектолог у болници УКЦ Љубљана.

Онима који имају нешто блаже симптоме и у почетној су фази болести, али са другим обољенима даје се фавипиравир, лек који је до сада коришћен за лечење грипа.

Онима којима је потребан кисеоник, али га примају током временског периода када фавипиравир више није одржива опција, даје се дексаметазон, кортикостероид који се деценијама користи, углавном за лечење разних врста упала.

"То су лекови за које се показало на основу вишеструких студија да могу бити ефикасни, а да имају и релативно повољан безбедносни профил", додала је Логар.

Словеначки лекари не користе хидроксихлорокин, лек за артритис који се, такође, може користити за спречавање маларије, нити користе антибиотик азитромицин или лекове за ХИВ, јер су се у више студија показали неефикасним.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)