ХРВАТИ СЕ ОДРИЧУ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ? Пленковић и Милановић размишљају о забрани злогласног усташког поздрава

Ј. Керблер

16. 07. 2020. у 13:46

ДА СЕ у Хрватској размишља о потпуној забрани усташког поздрава ”За дом спремни” потврдили су и председник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић на јучерашњем договору око сазивања конституитивне седнице Сабора и почетка рада нове владе.

ХРВАТИ СЕ ОДРИЧУ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ? Пленковић и Милановић размишљају о забрани злогласног усташког поздрава

Фото Танјуг/ХИНА

Сам Пленковић је објаснио да је као партнере за нову владу изабрао представнике мањина, па тако и три српска посланика из СДСС-а, а њих је став такође потпуно јасан да усташке симболе, као и ”За дом спремни” треба забранити у свим приликама.

- И даље стоји да тај урлик није у складу са Уставом, али то не значи ништа. Питање је хоћемо ли то третирати као нарушавање реда и мира као кад се неко напије или ћемо то санкционисати као говор мржње, јер то јест говор мржње. Нисам човек који воли забране нити санкције, али овде друге нема. То се не може направити у пет минута, али се може направити - рекао је Зоран Милановић, након што је Пленковићу дао мандат за састав нове владе. Договорено је  да 22. јула буде одржана седница парламента.

Сусрет Милановића и Пленковића почео је пружањем руке председника премијеру, који га је упозорио да то не сме да ради због короне.

Пленковић је упознао шефа државе да ће његов нови кабинет бити много мањи и најавио 16 министарстава, што је четири мање него до сада. Четири потпредседника владе биће Давор Божиновић, Здравко Марић, Томо Медвед и Борис Милошевић.

Један од приоритета нове владе биће и обнова Загреба након земљотреса, те борба за очување здравља грађана у могућем новом таласу короне.

- Ова ће година завршити економским сломом, али у наредној очекујем раст - рекао је Милановић, док је премијер Пленковић истакнуо као један од приоритета улазак Хрватске у еврозону, што би се реално могло да догоди за нешто више од две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)