ЧУДО ДА НЕМА ВИШЕ МРТВИХ: Када су дошли на хрватско острво, нису ни слутили шта их чека - тада је настала и последња заједничка слика

Новости онлине

29. 05. 2023. у 13:22

ЗОРАН Баук и Јерко Марасовић, власник и капетан једрењака "Атлантиа" на коме се пре четири године угљен-моноксидом отровала група италијанских туриста, осуђени су на по две године затвора.

ЧУДО ДА НЕМА ВИШЕ МРТВИХ: Када су дошли на хрватско острво, нису ни слутили шта их чека - тада је настала и последња заједничка слика

Foto: printscreen corrieredisciacca.it

На броду који се кобне ноћи налазио код Хвара једна особа је настрадала, а пет се отровало, од тога двоје деце тешко.

За бизнисмена Еуђенија Винција (57) није било спаса, нашли су га мртвог на поду купатила, двоје деце су оживљавали на броду пре него што су пребачена са Хвара у сплитску болницу где је касније завршило и троје одраслих. Међу њима се налазио и бивши италијански сенатор Бруно Манкусо.

Оптужени су се бранили да им електричар, ангажован око набавке генератора, није скренуо пажњу на опасност од испуштања гасова у затвореном простору. Судија Миле Ребић, међутим, ипак је веровао електричару који је на суђењу тврдио да их је упозорио да генератор мора обавезно да буде на палуби, а никако у постројењу.

Тужилашто је оптужене теретило да су починили тешко кривично дело против опште безбедности уградивши бензински агрегат у постројење иако су знали да испушта отровне гасове, укључујући и угљен-моноксид, који се неконтролисано шири и у кратком времену узрокује смрт. Осуђени су ипак за лакше кривично дело, односно свесни нехат јер су "лакомислено сматрали" да неће доћи до тежих последица.

ЧУДО ДА НИЈЕ БИЛО ВИШЕ МРТВИХ

Трагедија која се догодила 13. августа 2019. године изазива језу и данас.

Медији су раније објавили последњу слику насмејаних италијанских туриста која је настала пре вечере на хварској риви.

- Били смо тако срећни што смо дошли у Хрватску. Планирали смо да пловимо осам дана. То путовање смо сви заједно организовали и осмислили. Обишли смо острва и Дубровник - причао је после трагедије један од преживелих са брода Бруно Манкусо.

А шта се десило са путницима-туристима на овом броду?

- Стварно смо уживали на Хвару. То је био други дан нашег годишњег одмора. Вече смо провели у ресторану где је нас четворо вечерало док деца нису ни окусила храну. Тровање храном смо зато у старту одбацили јер су управо деца најтеже страдала - изјавио је Манкусо.

Foto: printscreen corrieredisciacca.it

Италијански туристи вратили су се на брод чим је откуцала поноћ. Већ два сата после тога гас као тихи убица у њиховим кабинама почео је да делује.

- Одједном нам је свима постало лоше. Одвукао сам се до купатила и почео да повраћам. Позлило је и мојој супрузи, међутим, било нам је мало боље и заспали смо као омамљени. На том једрењаку изгубио сам, могу рећи, мог брата. По струци сам лекар нефролог и покушавао сам да му помогнем, али узалуд. Срце ми пуца од туге. Кад сам се пробудио и устао малаксао затекао сам Еуђенија с повредама главе и грудног коша које је задобио при паду у туш-кабини - причао је Манкусо.

Заступник оштећених породица затражио је и одштету од 690.000 евра, а судија Ребић упутио га је у парницу.

Горан Баук, отац власника брода, рекао је на претходном рочишту да намеравају да једрењак продају за 320.000 евра и да су спремни да обештете породице.

ДЕЧАК СЕ ЈОШ ОПОРАВЉА

Италијански политичар Бруно Манкусо наводи да је пресуда неправедна.

- Казна коју су добили власник и капетан брода чини нам се неправедна и заиста занемарљива за такву трагедију. Један човек је преминуо, а многи други претрпели су физичке и психичке последице због њиховог неодговорног понашања - рекао је Манкусо после пресуде.

Најтеже последице има двоје деце. Девојчица, која је тада имала 11 година, потпуно се опоравила, а дечак, који је тада имао 5 година, има и даље здравствених проблема.

- Дечак је добро, али још лагано шепа - рекао је кратко Манкусо о дечаку који се дуго након отпуштања из сплитске болнице лечио у Риму.

Дечак је имао проблеме са говором, односно моториком и ходањем.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИЈЕ МОГАО ВИШЕ ДА ЋУТИ: Огласио се Новак Ђоковић због убиства Срба на Косову