СРБИЈА НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ, БУГАРСКА НАЈВЕЋА ПРЕТЊА: Све већи број грађана Северне Македоније скептичан према Европској унији

Танјуг

08. 02. 2023. у 18:52

У СЕВЕРНОЈ Македонији расте скептицизам према Европској унији, а највећа претња званичном Скопљу је Бугарска, док се Србија истиче као највећи пријатељ, закључак је резултата истраживања Еврометар, које је агенција Брима спровела од 12. до 27. децембра прошле године.

СРБИЈА НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ, БУГАРСКА НАЈВЕЋА ПРЕТЊА: Све већи број грађана Северне Македоније скептичан према Европској унији

Архива

Према овом истраживању, високих 72 одсто испитаника верује да се Македонија креће у погрешном правцу. У погледу темељних друштвених вредности, високих 61 одсто испитаника сматра да нема демократије. Повећао се скептицизам у погледу уласка Северне Македоније у Европску унију. Наиме, 49 одсто се слаже да је улазак у ЕУ добра ствар за земљу, наспрам 34 одсто оних који тако не мисле.

- Имамо рекордно ниске бројке у погледу поверења и односа грађана Македоније према ЕУ и односа према самом процесу интеграција. На питање какав је однос ЕУ према Северној Македонији, највише 65 одсто сматра да је то неправедно и уцењивачко, док је оних који сматрају да је фер свега 17 одсто, што су падови и осцилације од 20 одсто у поређењу са на претходне године - рекао је извршни директор истраживања Димитар Николовски.

Осим тога, 29 одсто испитаника сматра да Македонија никада неће ући у ЕУ, док је 2021. тај проценат износио 17 одсто.

Повећана је забринутост грађана око тога да ли нека држава или међународна организација представља претњу за Македонију, где 42 одсто испитаника верује да постоји претња, док је прошле године тако мислило 33 одсто испитаних.

Као највећа претња са листе помињу се Бугарска (27 одсто) и Русија (четири одсто). Насупрот томе, Србија се сматра највећим пријатељем са 37 одсто.

И ове године грађани имају највеће поверење у војску – 39 одсто. На другом месту су верске институције са 32 одсто, а следи полиција са 21 одсто. Најмање поверења грађани ове године имају у Тужилаштво (7) и правосуђе (6 одсто).

Испитаници имају негативно мишљење о борби против корупције у државним институцијама у земљи, односно 71 одсто сматра да институције неуспешно воде борбу против корупције, пренео је скопски портал Макфакс.

БОНУС ВИДЕО: 

СПАШЕНА ПОСЛЕ 40 САТИ У РУШЕВИНАМА: Спасиоци у Салкину у Сирији извлаче исцрпљену девојчицу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (3)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)