ЗАХУКТАВА СЕ У КОМШИЛУКУ: Шта раде суседи?

Танјуг

02. 02. 2023. у 13:05

БУГАРСКИ парламент усвојио Декларацију којом најоштрије осуђује насиље над македонским Бугарима и занемаривање њихових права и безбедности у С. Македонији.

ЗАХУКТАВА СЕ У КОМШИЛУКУ: Шта раде суседи?

Фото: Shutterstock/Илустрација

Повод за усвајање ове декларације је недавно брутално пребијање македонског Бугарина Христијана Пендикова, секретара бугарског културног клуба у Охриду Цар Борис Трећи. Пендиков је у тешком стању хоспитализован у Софији, где се опоравља.

Како јављају бугарски медији, Декларацијом се осуђује говор мржње и инсистира на примени Споразума о пријатељству, који, како се наводи, власти у Скопљу не поштују.

Декларација бугарског парламента усвојена је дан након што је делегацију македонских Бугара у Европској комисији примио европски комесар за проширење Оливер Вархеји.

Декларација има девет тачака међу којима је изражена забринутост да би, како се наводи, ескалација антибугарске кампање у Северној Македонији могла да угрози процес укључивања Бугара у Устав земље, као и развој демократских процеса и институција у Северној Македонији и њен пут ка чланству у Европској унији, који служи интересима трећих земаља.

Такође, противе се изменама Закона о удружењима и фондацијама из 2022. којима се, наводи се, дискриминише и намерно ограничава право на удруживање Бугара у Северној Македонији.

Документом се позивају грађани, организације и институције у Северној Македонији, који су истински посвећени демократским вредностима и европском путу земље, да заузму јасан став и инсистирају на неопходним променама.

БОНУС ВИДЕО: Деца повређена у Бугарској стигла у Тиршову

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!