ФРАГМЕНТИ СТРАДАЊА И УЗДИЗАЊА: У граду подно Требјесе отворена изложба "Васкрс манастира Житомислић"

В. КАДИЋ

27. 01. 2023. у 11:10

РИЗНИЦА историје херцеговачког краја манастир Житомислић код Мостара вековима је био православним верницима уточиште на путу ка Острогу и даље ка истоку. Делио је судбину српског народа, а највеће страдање доживео је у Другом светском рату када су цело манастирско братство, њих осморицу, побиле усташе и бациле у јаму Видоња. Последње страдање ове светиње као и његова обнова приказани су кроз фотографије представљене у фоајеу Никшићког позоришта у оквиру изложбе "Васкрс манастира Житомислић".

ФРАГМЕНТИ СТРАДАЊА И УЗДИЗАЊА: У граду подно Требјесе отворена изложба Васкрс манастира Житомислић

Фото: В.К.

Председник Општине Никшић Марко Ковачевић изразио је задовољство што се изложба одржава у граду подно Требјесе, зато што су Никшић и Мостар некада били једна епархија.

 - Житомислић као манастир можда највише личи на српски народ и на његово страдање у свим временима. Он је настао и подигнут је у доба страдања, у времену у ком је требало да буде путоказ и вертикала - рекао је Ковачевић. - Жито, семе Божје, увек проклија, па је наш манастир Житомислић обновљен заједно са Саборном црквом Свете Тројице у Мостару. Ова изложба је сведочанство да долазимо из једног народа који никада није пристао и никада неће пристати да нестане.

ЗАЈЕДНИШТВО

СТАРЕШИНА манастира Житомислић Данило Павловић подсетио је на 2002. годину када је почела обнова светиње.

- И тада почиње ова прича - ових двадесет година васкрсења. А васкрсење је темељ наше вере, то значи да смрт нема последњу реч. Обновили смо манастир, а и наше заједништво. Најпре нашег народа, а радили смо и на сарадњи са нашим комшијама и другим народима који ту живе - рекао је игуман Павловић.

Изложбу је отворио игуман манастира архимандрит Данило Павловић, који је рекао да је велика част што гостују у Никшићу.

Фото: В.К.

Манастир вековима био уточиште верницима на путу ка Осрогу

 - Изложба представља фрагменте онога што имамо записано, а манастир Житомислић има веома богату и значајну историју. На изложби су слике које показују како је манастир изгледао након Другог светског рата.

Фото: В.К.

Тада је био запуштен, али онда су дошле сестре монахиње и обновиле га. И онда долази 1992. година, када је манастир први пут у новијој историји брутално порушен уз још 30 богомоља на простору Херцеговине - казао је игуман Павловић.

БОНУС ВИДЕО:

ОБНОВЉЕНА НЕМАЊИЋКА РАДИОНИЦА ПИСАНЕ РЕЧИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало