ОСМИЦА ПРВИ ЛЕТИ ИЗ ФОТЕЉЕ: Начелно договорена расподела водећих функција у заједничким институцијама на нивоу БиХ

С. Мишљеновић

14. 01. 2023. у 08:11

САВЕЗ независних социјалдемократа (СНСД), ХДЗ БиХ и коалиција "Осморка" договорили су начелно поделу руководећих места у агенцијама на нивоу БиХ.

ОСМИЦА ПРВИ ЛЕТИ ИЗ ФОТЕЉЕ: Начелно договорена расподела водећих функција у заједничким институцијама на нивоу БиХ

Фото: pixabay

Српској остају сва досадашња места, међу којима су најбитнија места директора СИПА, Агенције за лекове БиХ и Службе за послове са странцима. Бошњацима остаје и даље најјача фотеља, односно директорско место Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, а хрватска страна и даље ће да држи Управу за индиректно опорезивање и Граничну полицију.

Оно што је најбитније за СНСД и владајућу колацију је да ће коначно моћи да постави своје кадрове на чело Агенције за лекове БиХ, где је до сада био директор Александар Золак из ПДП, али и на чело Службе за послове са странцима коју је годинама водио Слободан Ујић, кадар СДС.

Ипак, све очи из Српске биће окренуте према коалицији из Федерације БиХ, која ће коначно да смењује кадрове СДА са функција у агенцијама БиХ, а први на мети биће Осман Мехмедагић Осмица, директор ОБА и један од најоданијих кадрова СДА, а који је на тој функцији и више од две године након што му је истекао мандат.

- Осман Мехмедагић је окарактерисан као кандидат број један за смену, и то ће "Осморка" одмах да уради. Мехмедагић се замерио на сто начина политичком блоку који је победио СДА на изборима и нема шансе да остане у фотељи - кажу извори "Новости".

Фото: Нормала.ба

Осман Мехмедагић Осмица

Џевад Галијашевић, политички аналитичар, каже да је Мехмедагић оличење политике СДА и да је његова смена већ потписана.

- Осмица је ОБА претворио у личну службу СДА и слуге британске и турске обавештајне службе. Њеови потези су били константни напади на Српску, Србију, Хрватску и на рушење Дејтонског споразума. Одласком Осмице са чела ОБА и именовањем других кадрова та служба ће добити другу димензију у раду - истиче Галијашевић.

Да се Осмици и многим другим кадровима СДА спрема "метла" из безбедносног сектора БиХ потврдио је и председник странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

- Има 18 или више позиција где су истекли мандати, који раде на рубу закона, ту се очекују изазови. У сектору безбедности од шест кључних институција, у пет су на челу људи чији су мандати давно истекли, који су одговорни више својим политичким шефовима него институцијама БиХ. И то говори о потреби да се ти кадрови мењају - рекао је Конаковић.

Сања Вулић, члан Председништва СНСД, каже да је похвална сарадња између СНСД и нових партнера, и овај убрзани темпо рада довешће до најбржег формирања власти у постдејтонској БиХ.

- Српска има само један циљ, а то је да српски представници буду одговорни људи који ће радити у интересу свих. Такву праксу нисмо имали до сада јер су представници ПДП-а и СДС-а били у загрљају СДА и политичког Сарајева, за њих је Република Српска била мета, а не светиња - поручила је Вулићева.

 

ОСТАЈЕ БЕЗ ЈАКИХ ЛЕЂА

НАКОН смене са функције директора ОБА, Осман Мехмедагић Осмица ће тек имати проблема, сматра Џевад Галијашевић. Он каже да ће се суочити са многим кривичним пријавама за незаконит рад у служби, а које су до сада стопиране и гуране под тепих јер је иза њега стајала СДА.

- Како је СДА поражена, сад и Осмица више нема јака леђа - каже Галијашевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

НЕДАВНО СЕ КРСТИО, А САД... Оженио се Роналдо -  и то ким! (ФОТО)