СЛАВИО УЗ ЋЕВАПЧИЋЕ: Шести мандат градоначелника Љубљане

Ј. Кеблер, од сталног дописника Љубљана

22. 11. 2022. у 07:53

Зоран Јанковић шести је пут, глатко, у првом кругу, изабран за градоначелника Љубљане.

СЛАВИО УЗ ЋЕВАПЧИЋЕ: Шести мандат градоначелника Љубљане

Фото Д. Миловановић

Више од 63 одсто Љубљанчана дало му је поверење на трећим изборима у Словенији ове године, после парламентарних и председничких.

Славље у изборном штабу градоначелника било је у знаку песме посвећене Љубљани, уз ћевапчиће, кобасице и кувано вино. У центру града све је изгледало као да се дочекује Нова година, а грађани су честитали Јанковићу. Многи су истицали како је од скромног словеначког града направио праву европску престоницу.

Јанковићу ће ипак бити теже у шестом мандату јер његова листа није добила већину у граду, па ће морати у коалицију, највероватније са Покретом слобода, странком новог премијера Роберта Голоба, чија популарност стално расте. До сада је Јанковић у граду реализовао 2.400 пројеката и многи оцењују да је као градоначелник урадио "европско чудо". У више је наврата рекао да грађане Љубљане не интересује што је он левичар и атеиста, већ развој града.

Каже, свакоме се јави на мобилни, једном месечно прима грађане и до сада је тако разговарао са 30.000 Љубљанчана. Сваком у лице каже ако нешто не може да уради.

Поносан је, каже, на одликовање које је добио од председника Србије Александра Вучића, а у својој канцеларији држи фотографије на којима је са краљицом Елизабетом, Ангелом Меркел и бившим словеначким председником Миланом Кучаном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (4)

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИСКРЕНА: Не могу да тврдим да смо ми пример успешног брака