ЗАГРЕПЧАНИМА "ГЛОБА" ЗА ОТПАД - ДЕСЕТ ЕВРА: Грађане хрватске престонице брине нови систем који су свечано промовисале нове градске власти

Ј. КЕРБЛЕР

05. 10. 2022. у 10:20

ДОК Европа и свет брину бриге хоће ли доћи до нуклеарног рата и како преживети зиму, Загрепчани су већ данима окренути само једној теми, а то је одвоз ђубрета односно нови систем који су свечано промовисале нове градске власти.

ЗАГРЕПЧАНИМА ГЛОБА ЗА ОТПАД - ДЕСЕТ ЕВРА: Грађане хрватске престонице брине нови систем који су свечано промовисале нове градске власти

Фото Ј. Керблер

Тако се од ове седмице ђубре више не може бацати у пластичне кесе као до сада, већ смеју да се користе искључиво "ЗГ кесе" које коштају од пет до 10 евра, за десет комада.

Дозвољено је бацање тих кеса искључиво од осам до 22 пред улаз у зграде, а не у посебне канте. Свима који неће да се придржавају нових правила прете велике казне.

Ангажовани су и комунални редари које Загрепчани зову "полиција за ђубре" да контролишу шта грађани стављају у те, скупо плаћене, кесе, јер је обавеза разврставање ђубрета.

Досадашње канте и контејнери биће ускоро уклоњени, а предвиђена је изградња подземних спремишта која су сада само на папиру.

До њихове изградње ће проћи месеци, ако не и године. У новим насељима грађани ће сами морати да плаћају изградњу тих спремишта, док ће онима у центру изградњу платити град Загреб.

Првог дана дословно се нико није придржавао нових мера и користио скупе кесе, а у бројним анкетама Загрепчани су рекли да немају ни намеру да стално купују те кесе и још плаћају накнаду за одвоз ђубрета. Ангажован је и дрон који је показао да градско предузеће које одвози ђубре сав отпад баца на једно место, уместо да се разврстава као што је звонко најавио нови градоначелник Томислав Томашевић.

И док се градска власт, коју воде бивши активисти зелених покрета, позивају на европска искуства у великим градовима, Загрепчани кажу да је разлика велика, јер паковање кеса у Бриселу кошта два евра, а у Загребу пет пута више. Нова градска власт тврди да Загреб више неће бити "канта град", а досадашњи високопозиционирани припадник Сигурносно обавештајне службе Хрватске (СОЕ) Андро Павуна нови је градски челник Канцеларије за хитне случајеве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОМАЖЕ ГРАЂАНИМА: Ево ко ће имати право на мање рачуне за струју