ПОПИСИВАЧИ У ХРВАТСКОЈ УМАЊИВАЛИ БРОЈНОСТ СРБА: Резултати из општина Врховине и Цивљане не одговарају правом стању

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

01. 10. 2022. у 09:21

ПОСЛЕДЊИХ дана, у Хрватској се чују многобројни приговори да попис становништва није урађен професионално, да пописивачи нису били обучени, па је примећено и много нелогичности које цео посао доводе у питање.

ПОПИСИВАЧИ У ХРВАТСКОЈ УМАЊИВАЛИ БРОЈНОСТ СРБА: Резултати из општина Врховине и Цивљане не одговарају правом стању

Фото Н. Фифић

Тако је, на пример, попис показао да у општини Врховине сада живи 51 одсто мање Срба него пре десет година, али подаци, ипак, не одговарају правом стању. Слично је и у општини Цивљане, где су искључиво живели Срби, а попис "каже" да у том месту нема ниједног православца.

Српске странке у Хрватској и даље се не оглашавају, иако је од објављивања коначних резултата пописа прошло неколико дана, а показали су да је у овој земљи 60.000 мање Срба него пре десет година. Овај катастрофални тренд нестанка наших сународника из Хрватске, којих је сада 3,2 одсто од укупног становништва, аларм је за узбуну, али и опасност да изгубе и права из уставног закона.

Политичари из српских странака у Хрватској ових дана помно анализирају податке пописа, поготово када је реч о Вуковару, како би установили да ли је било већих нелогичности при обради података, што би и сам попис довело у питање. Ако се ништа не промени, овај попис је први од деведесетих година који би смањио права српској мањини у Хрватској и довео Србе у још тежи положај. У Пакрацу убудуће не би имали право на избор заменика градоначелника, а у целој жупанији ни за изборе дожупана. Сасвим је јасно да у том случају нико не би могао да конкретизује проблеме Србе који тамо живе и многи већ започети пројекти дошли би у питање.

Фото Танјуг

Остаје и могућност да локалне заједнице наставе са применом права која обезбеђује уставни закон, пре свега у односу на двојезичност, чак и ако Срби не чине трећину становништва. Али, то је сада добра воља Хрвата који воде поједине жупаније и градове, па је тешко рећи хоће ли се и применити. У Вуковару, извесно је - неће, јер је градоначелник Иван Пенава већ најавио да ће предузети мере које ће Србима у том граду ускратити права из уставног закона.

Фото Д. Дозет

Из Уставног суда Хрватске долази иницијатива да се стечена права не мењају, без обзира на резултате пописа становништва, али како ни до сада многи нису поштовали уставни закон, тешко да ће то урадити у тренутку када је Срба у Хрватској све мање.

ДРУГИ АРШИНИ ЗА ИТАЛИЈАНЕ

ОСТАЈЕ и чињеница да Италијани у Истри имају сва права из уставног закона, иако нису ни близу трећине становништва у том делу Хрватске. Према Србима, међутим, спроводе се сасвим другачији критеријуми који су и довели до тога да их је, у Хрватској, данас мање него икада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Данас пада цена горива - ево колико ће појефтинити дизел, а колико бензин