ОТЕРАЛИ СРБЕ, А САД БЕЖЕ И ХРВАТИ: Попис показао да је све мање наших сународника у Хрватској, али се смањује и укупан број грађана

Јурица КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

20. 05. 2022. у 07:13

БРОЈ Срба у Хрватској у односу на укупан број становника пао је на четири одсто, а настави ли се садашњи тренд, ускоро их више неће ни бити. Показују то прелиминарни подаци последњег пописа становника у Хрватској из којих се види да је Срба мање и у односу на пре десет година, када их је било 4,36 одсто.

ОТЕРАЛИ СРБЕ, А САД БЕЖЕ И ХРВАТИ: Попис показао да је све мање наших сународника у Хрватској, али се смањује и укупан број грађана

Вуковар / Фото Ж. Кнежевић

Но, попис је показао и да није опао број православних верника у Хрватској. За разлику од Хрвата, код којих пада број верника, а расте број атеиста. У односу на прошле пописе када је било 88 одсто римокатоличких верника, сада их је 80 одсто, а пет одсто је атеиста, којих је пре двадесетак година било свега два одсто.

За многе стални пад броја Срба у Хрватској није изненађење, јер однос према Србима најбоље илуструје избор Ање Шимпраге за потпредседницу владе и графити који су осванули у Загребу на којима пише "врати се натраг на трактор". Колико год се премијер Андреј Пленковић труди да створи услове за нормалан живот српске мањине и колико год су забележени помаци да српска села добију струју и воду, Срби су и даље у неким срединама под притиском националистичке деснице и тешко могу наћи запослење. У великим градовима бележи се све чешће процес асимилације, јер Срби крију свој национални идентитет како би дошли до посла, посебно високо образовани.

Уз проблеме стамбеног збрињавања у великим градовима, од Загреба до Сплита, Ријеке и Осијека, већина хрватских Срба живи у малим местима. Много је и места у којима су некад живели Срби, а данас су посве пуста. Пример је село Дабар, између Врлике и Сиња, у којем уз порушени православни храм живи само бака Милица, која је прешла деведесету.

Нешто млађих људи има само у Источној Славонији и Барањи, а у Далмацији, на Кордуну и Банији остали су само старци, док млади беже. Но, то вреди и за младе Хрвате, јер тежак живот и недостатак добро плаћених послова подједнако погађају и Србе и Хрвате у Хрватској. Попис је показао да у Хрватској живи 3,88 милиона људи, што је значајан пад у односу на онај од пре десет година.

"ПОДНОШЉИВА МЕРА"

ДОК су почетком 20. века Срби чинили 16 одсто становништва у Хрватској, почетком деведесетих, пре протеривања после "Олује", у Хрватској је живело 580.000 Срба који су чинили 12,2 одсто становника. На попису од пре 20 година било их је свега 201.000, а десет година касније 186.000, да би сада драстично пао и тај број. - Свођење мањина на "подношљиву меру" може да буде опасан национални пројект - каже Милорад Пуповац, лидер Срба у Хрватској, стално под ударом десних снага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)