ИДУ ЛИ ПАХОР И ЈАНША У ПАКЕТУ? Суперизбори ове године у Словенији наговештавају велику смену на политичкој сцени дежеле

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

29. 01. 2022. у 10:23

ОПШТИ избори у Словенији биће одржани 24. априла, што ће бити тек почетак "суперизборне године" у којој ће се садашњи председник Борут Пахор опростити од политике, а слична судбина највероватније чека и премијера Јанеза Јаншу.

ИДУ ЛИ ПАХОР И ЈАНША У ПАКЕТУ? Суперизбори ове године у Словенији наговештавају велику смену на политичкој сцени дежеле

Јанша и Пахор

Пахору истиче други мандат на челу државе и више нема намеру да остане у високој политици, а априлски избори ће бити велики тест за Јаншу, поготову што аналитичари верују да његова странка СДС има мале шансе да поново освоји власт.

Након лета следе председнички и локални избори и реална је процена да ће после ова три изборна круга словеначка политика бити сасвим друкчија.

Наиме, Јанша је омражен и под сумњом да земљу води у диктатуру, а већ сада се све политичке странке навелико спремају да га уклоне са премијерског места. Из дана у дан стварају се нове коалиције деснице и левице. На политичкој сцени "дежеле" су и многе странке и покрети који до сада нису много значили, али су им шансе све веће, јер их воде популарни појединци, попут бившег мариборског градоначелника Франца Канглера. Следећи месец требале би да буду основане и две странке Зелених, а нове партије најавили су и из либералног круга. Тако ће гужва на политичкој сцени бити већа него икада, а десница са Јаншом на челу мораће да уложи велики напор ако жели да остане најутицајнија опција у Словенији.

Јаншу не подржава ни већина водећих медија, посебно пошто је покушао да угуши националну новинску агенцију СТА, а многим новинама и телевизијама замера да су у служби левичара и бивших комуниста. Садашњи премијер има јак отпор и међу интелектуалцима који му замерају да је Словенију одвео корак до фашизма и да земља због тога не ужива углед у Европској унији. И заиста, из Брисела често долазе замерке на политику коју води званична Љубљана, а најчешће су те критике усмерене баш на Јанеза Јаншу.

Иако је до председничких избора остало још доста времена јасна најава Пахора да одлази из политике узбуркала је политичку сцену. Председнику државе сви одају признање да је успео у два мандата да очува стабилност земље и да је помирио често крајње супротстављене опције. И на спољном плану Пахор је водио умерену политику, схвативши важност сарадње Словеније са земљама региона, пре свега Србијом.

Иако улога председника државе у Словенији није одлучујућа, ипак је и за десницу и за левицу важно ко је на том месту, а два Пахорова мандата то су потврдила.

Једино је јасно, нико у будућности неће имати комотну већину да састави ни државну ни локалну власт, па ће бити потребна умешност за коалицију. Први изазов биће баш општи избори који ће одредити и будућност Јанеза Јанше. Многи сматрају да ако његова странка не буде победник и не успе у коалицији да ће се и Јанша повући из политичког живота, после низа успона и падова.

КРИВАЦ СОРОШ

Колико европски политичари критикују Јаншу, толико им он узвраћа увредама, највише на "Твитеру". Најчешће спомиње Сороша као главног кривца за "сво зло у Европи", али често вређа и словеначке новинаре називајући их послушницима и плаћеницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)