ЗА ДОМ СПРЕМНИ У ЦЕНТРУ ПУЛЕ: На Међународни дан жртава Холокауста графити са кукастим крстом и усташки поздрав

Срна

28. 01. 2022. у 07:44

У центру Пуле на Међународни дан обележавања сећања на жртве Холокауста осванули су графити са кукастим крстом и усташким натписом "За дом спремни".

ЗА ДОМ СПРЕМНИ У ЦЕНТРУ ПУЛЕ: На Међународни дан жртава Холокауста графити са кукастим крстом и усташки поздрав

Фото: Free Images Pixabay

Истарски жупан Борис Милетић најоштрије је осудио овај вандалски чин у виду појаве срамотног фашистичког обележја у Пули и то на Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

- Истра је била и остала регија која се поноси својим антифашистичким тековинама, а надалеко је позната по својој мултикултуралности и толеранцији - поручио је Милетић.

Цртање нацистичких обележја и усташких поздрава осудио је и пулски градоначелник Филип Зоричић, који је истакао да је члановима нове градске управе у интересу да сваке године обележавају Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

- У интересу нам је и да један кутак у граду буде посвећен Ани Франк, као и деци која су доживела трагедију Холокауста и свих ратних трагедија на овом подручју које су на тужан начин обележиле све генерације, поготово младе људе - рекао је Зоричић.

У Пули су се и прошле године 30. децембра на неким зградама појавили графити са кукастим крстовима и натписом "Хитлерјугенд", преноси портал "Индекс".

БОНУС ВИДЕО: 

КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)