ТРОШКОВИ ЗА ЕНЕРГЕНТЕ СКОЧИЋЕ 128 ОДСТО: Скоро половини фирми у Словенији угрожен опстанак због скупе енергије

Novosti online

25. 01. 2022. у 14:08

УЧЕСНИЦИ у анкети коју је спровела Привредна комора Словеније очекују да ће трошкови за енергенте ове године скочити 128 одсто, а готово половина је навела да то оптерећење угрожава њихов опстанак на дуги рок.

ТРОШКОВИ ЗА ЕНЕРГЕНТЕ СКОЧИЋЕ 128 ОДСТО: Скоро половини фирми у Словенији угрожен опстанак због скупе енергије

Фото: ЕПА

Енергетски трошкови у пословном сектору су прошле године повећани близу 18 одсто, према истраживању словеначке привредне коморе.

Удео компанија које су навеле да им ово на дуги рок угрожава опстанак достигао је чак 47 одсто, док је 12 процената компанија обустављало производњу да би се изборило с растућим трошковима енергената.

Тридесет процената фирми је прошле године претрпело раст енергетских трошкова већи од десет одсто. Преко 35 одсто је проценило да ће скок у 2022. престићи 300 процената. Комора је саопштила да претпоставља да ту групу чине компаније које су прошле године имале уговоре о снабдевању по ниским ценама, а да сада немају такве аранжмане или су потписале уговоре по текућим тржишним ценама.

Само 21 одсто фирми потписало уговоре за набавку гаса

Подаци показују да је само 43,5 процената уговорима покрило целокупну потражњу за 2022, а тек 21 одсто за гас. Свака десета компанија нема никакав уговор о снабдевању електричном енергијом, што значи да мора да је купује на тржишту и да је изложена актуелној нестабилности, док 51 одсто учесника није склопило ниједан уговор за гас.

Резултати анкете су показали да 27 одсто фирми смањује број запослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)