СЛУЖБЕ СПАСАВАЊА У СЛОВЕНИЈИ ЗАБРИНУТЕ: Девет жртава и 41 несрећа на планинама од почетка године

Танјуг

24. 01. 2022. у 23:52

СЛОВЕНАЧКА горска служба спашавања (ГСС) изразила је данас забринутост због чак девет жртава у словеначким планинама од почетка ове године, у несрећама због временских услова, али и непажње оних који тамо одлазе, истичући да такав број указује на опасан тренд.

СЛУЖБЕ СПАСАВАЊА У СЛОВЕНИЈИ ЗАБРИНУТЕ: Девет жртава и 41 несрећа на планинама од почетка године

Фото: Free Images Pixabay

- Четрдесет и једна несрећа и девет умрлих, то је изузетно много за ово раздобље у односу на раније године - казао је на конференцији за новинаре Тони Смолеј из Горске службе спашавања, пренела је Хина.

Он је додао да је током целе прошле године словеначка ГСС имала 630 акција спашавања, од којих половину извлачењем настрадалих из ваздуха, те да би, уз наставак оваквог лошег тренда број мртвих и страдалих ове године могао бити много већи него последњих година.

- Примећујемо да неки у планине зими иду схватајући то као шетњу и да не размишљају о силаску назад - казао је он, уз напомену да неки планинари немају ни одговарајућу опрему за зимске услове или не знају да је користе, те да ризикују клизање на леденој површини и најтеже исходе.

И овог викенда је у Караванкама било неуобичајено много људи, међу којима су многи били у обичним спортским патикама, навео је представник ГСС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХУЛИГАНИ ИЗ ТОРЦИДЕ ОСТАЈУ ИЗА РЕШЕТАКА: Суд одредио једномесечни притвор за 42 навијача Хајдука