ЗАБЛИСТАЋЕ СРПСКИ ДОМ У ВУКОВАРУ: Србија и град Нови Сад помажу обнову важне институције за наше сународнике у граду на Вуки

Ј. СИМИЋ

30. 12. 2021. у 11:00

У ПРИСУСТВУ градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, у Градској кући у Новом Саду у среду је потписан уговор којим ће бити обезбеђено пет милиона динара за завршетак пројекта обнове и изградње Српског дома у Вуковару при Саборном храму Светог оца Николаја. У обнову ове једне од малобројних преосталих српских установа у граду на Вуки, Република Србија до сада је уложила милион евра.

ЗАБЛИСТАЋЕ СРПСКИ ДОМ У ВУКОВАРУ: Србија и град Нови Сад помажу обнову важне институције за наше сународнике  у граду на Вуки

Српски дом пре и после уређења фасаде / Фото Н. Фифић - Википедија

Уговор су потписали директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, Његово преосвештенство епископ осечкопољски и барањски господин Херувим и председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић.

Градоначелник Вучевић казао је да је на овај начин реализован договор приликом његове последње посете Вуковару када се састао са лидерима нашег народа у Хрватској.

- Поносан сам на то што је Република Србија инвестирала у обнову Српског дома у Вуковару и што ће Срби у том региону добити место саборовања и очувања националног, културног и духовног идентитета. Поносан сам, такође, што је наша држава омогућила да Хрватско национално веће постане власник куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину и тиме исказала исправан однос према Хрватима који живе у Србији. Надам се да ћемо дочекати време да ћирилица не буде проблем у Вуковару, јер различитост не угрожава никога - нагласио је Вучевић и најавио да ће подршка српској заједници у Хрватској бити настављена.

Градоначелник Новог Сада је изразио жељу да наш народ у Хрватској има право да искаже свој идентитет, јер су Срби подарили на тим просторима озбиљну културну и економску баштину, изнедрили велике мислиоце, владике и научнике.

Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим захвалио се на донацији и истакао да ће Српски дом бити просветна, културна и духовна институција која ће допринети наставку историје српског народа у Вуковару.

- Република Србија нас несебично подржава у томе да афирмишемо своју заједницу и то као народ љубави, мира и слоге - рекао је епископ Херувим.

По речима Дејана Дракулића, средства Града Новог Сада биће искоришћена за завршетак пројекта, а Душко Ћутило је истакао да је, од 2021. године, Фонд одлуком Скупштине АП Војводине добио нове надлежности и да сада може свеобухватније да пружи подршку Србима у региону.

Потписивање Уговора у Новом Саду / Фото Град Нови Сад

ТЕШКО ОД 1733.

ПРВОБИТНА зграда Српског дома, изграђена 1733. за православну српско-рускословенску школу изгорела је у пожару 1822. Иницијативу за изградњу здања на истом месту покренуо је адвокат Светислав Новак, а прилоге су сакупили угледни вуковарски Срби. Српски дом изграђен је 1904, а освећен је наредне године о Светом Сави. После Другог светског рата зграда је национализована, а са прочеља је уклоњен ћирилички натпис "Српски дом". Тешко је оштећена у рату 1991. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!