ЗА СРБЕ НЕМА ПОСЛА: Број наших сународника у Вуковару из године у годину све је мањи, из града којим царује мржња беже и Хрвати

В. Ц. С.

10. 12. 2021. у 09:11

У ВУКОВАРУ је још пре 10 година било готово двоструко мање становника него пре почетка рата деведесетих (од око 46.000 на око 27.000), а према последњим проценама, тај број се сада смањио за још 5.000 људи. Број Срба мањи је за више од седам одсто, али из овог града одлазе не само Срби, већ и Хрвати.

ЗА СРБЕ НЕМА ПОСЛА: Број наших сународника у Вуковару из године у годину све је мањи, из града којим царује мржња беже и Хрвати

Драган Црногорац и Љубомир Микић / Фото В. Ц. С.

Ово су констатовали представници Савеза српских удружења Хрватске Драган Црногорац и Љубомир Микић на трибини "Положај Срба у Вуковару: јуче, данас, сутра", коју је организовао Институт за европске студије поводом Светског дана људских права.

- Срба нема на руководећим функцијама, нити могу да се запосле у јавним службама, па раде у приватном сектору. Посебно их нема у правосуђу, иако има много високообразованих младих, који су завршили факултете у Новом Саду, Београду и Хрватској, и вратили се кући. У Жупанијском суду нема ниједног судије Србина, а у Основном постоји један, који се спрема за пензију. Када неки Србин оде у пензију, на његово место по правилу примају Хрвата - каже Црногорац.

Према његовим речима, упркос документима који гарантују двојезичне табле, њих има само на неким зградама. Три школе у којима се користи српски језик и ћириличко писмо, једва су се избориле да славе школску славу Светог Саву. Атмосфера је, констатује, лоша, а град осиромашен и девастиран. Не обележавају се сећања на убијене и нестале Србе, само на Хрвате.

Љубомир Микић каже да је процес повратка избеглих окончан, и онај ко је хтео да се врати, вратио се.

- Постоји неки помак у односу на период од пре 20 година, али ничија очекивања, упркос огромном потрошеном новцу и енергији, нису испуњена - каже Микић. - Повратници су и даље суочени са проблемом стамбеног збрињавања. Све је више инцидената, говора мржње, напада на српске институције. На подручју Источне Славоније, Барање и Западне Славоније, између 1991. и 1997. године, живело је 150.000 људи, од чега 85 одсто Срба. Од тога око 60.000 расељених из других крајева.

Попис 2001. године показује да број Срба пада у целој Хрватској, са око 580.000 на 201.600, али њихов удео у становништву се није много променио јер је пао и број Хрвата. У наредних 10 година бројка опада на око 186.000. Резултати последњег пописа, у новембру, још се чекају, али прогнозе нису оптимистичне.

ПРОБЛЕМ И ТАЈНЕ ОПТУЖНИЦЕ

ПОСЕБАН проблем су хрватске тајне оптужнице и хапшења, која не престају - истиче Црногорац. - Нико није сигуран: ни они који путују у Хрватску, ни Срби који ту живе. Седамдесетједногодишњи Србин, ухапшен у Вуковару у септембру, још је у притвору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ВЕЋ ОСАМ МЕСЕЦИ У БОЛНИЦИ: Од чега болује Мока Славнић - Вратила ми се вера у Бога, молим се у болничкој капели