ПО АЛЕКСАНДРИ, УЛИЦА ИЛИ ТРГ: Три деценије од стравичног убиства српске породице Зец први пут делегација града Загреба одала почаст

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

07. 12. 2021. у 22:02

ТРИ деценије од стравичног убиства српске породице Зец, први пут је делегација града Загреба са градоначелником Томиславом Томашевићем на челу, одала почаст жртвама монструозног злочина. На Сљемену, где је убијена дванаестогодишња Александра Зец, градоначелник је подржао и идеју да једна улица или трг у Загребу понесу име несрећног детета кога су убили припадници злогласних "мерчеповаца" и за тај злочин никада нису одговарали.

ПО АЛЕКСАНДРИ, УЛИЦА ИЛИ ТРГ: Три деценије од стравичног убиства српске породице Зец први пут делегација града Загреба одала почаст

Фото: Архива новости

"Убили сте ми тату, немојте и маму", преклињала је убице Александра, када су је довели на Сљеме, где су јој убице пуцале у главу, у близини планинарског дома "Адолфовац". Пре тога, убијен је Михајло Зец, пошто су убице провалиле у њихов загребачки дом. Из куће породице Зец припадници специјалне јединице МУП, који су били у службеним униформама, однели су све вредно, а наводно су девојчицу и сексуално малтретирали, па убили. Мртва тела прекрили су смећем и оставили на Сљемену.

Иако је до сада било више иницијатива да се искаже почаст жртвама и укаже на једну од највећих срамота хрватског правосуђа, јер убице због процедуралних разлога никада нису осуђене, до сада није било добре воље за то. Пре десетак дана Иницијатива младих за људска права поднела је захтев да се једна загребачка улица назове по Александри Зец, а то подржавају и Српско народно веће и удружења антифашиста. Они су се једини сваке године окупљали на Сљемену и одавали почаст несрећној породици Зец, а на овогодишњој комеморацији био је и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић.

Посланица опозиционог ГЛАС у хрватском Сабору Анка Мрак Тариташ изјавила је у уторак "да је дошло време да једна улица у Загребу биде названа по девојчици српске националности, Александри Зец, која је заједно са родитељима, убијена пре 30 година".

На Сљемену, као и на Трешњевци, још нема табле на месту свирепог убиства, а држава је до сада урадила само једно, дала симболичну једнократну новчану помоћ преживелој млађој деци из ове породице, Душану и Гордани Зец. Петорка убица, Муниб Суљић, Синиша Римац, Небојша Ходак, Сњежана Живановић и Игор Микола касније су избегавали суђења разним правним смицалицама, а Томислав Мерчеп, осуђен за ратне злочине, добар део казне провео је без пратње правосудних полицајаца.

Редитељ Оливер Фрљић направио је потресну позоришну представу, многе организације за људска права су указивале на потребу да се суди убицама, али годинама се ништа није догодило. Мерчеп је на крају осуђен на седам година и због других злочина, мучења и убиства цивила са подручја Пакраца, Кутине и Загреба, а убиство породице Зец све се мање спомињало.

Сада и новоизабрани председник градског СДП Загреб Виктор Готовац тражи да се једна загребачка улица назове по Александри, али тај предлог није дошао на дневни ред Одбора за именовање насеља, улица и тргова у Загребу. На чекању су многи, чак и Арсен Дедић, али предлагачи тврде да би у случају Александре требало хитно донети одлуку, јер се пуних 30 година ћути о стравичном убиству несрећне девојчице.

КРВАВИ ПИР

УБИЦЕ су, 7. децембра, упале у кућу богатог загребачког месара Михајла Зеца (38) на Трешњевки и одмах га убили. Затим су, полицијским комбијем, на Сљеме одвели његову супругу Марију (36) и ћерку Александру (12). Двоје млађе деце, Душан (10) и Гордана (7), спавали су у кући и неким чудом избегли стравичну судбину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)