ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ: У Словенији одобрен лек лагеврио против коронавируса

Танјуг

07. 12. 2021. у 14:00

СЛОВЕНАЧКИ национални етички комитет одобрио је данас лек "лагеврио" против коронавируса, који је познат и под називом молнупиравир.

ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ: У Словенији одобрен лек лагеврио против коронавируса

Фото: Depositphotos

Комитет сматра да лек доноси значајан напредак у борби против пандемије коронавируса, јер спречава тешки облик ковида-19 или смрт, преноси агенција СТА.

Европска агенција за лекове (ЕМА) препоручила је овај лек за лечење коронавируса 19. новембра, иако још није регистрован.

Орални антивирусни лек, који је Мерк развио у сарадњи са "Ридгебацк Биотхерапеутицс", намењен је за лечење коронавируса код одраслих.

ЕМА саветује да се њиме не лече труднице или жене које планирају трудноћу.

Овај лек, како се наводи у препоруци ЕМА-е, требало би да се узме пет дана након појаве симптома коронавируса или што је пре могуће након позитивног резултата теста.

Словеначки национални комитет препоручује да лекари детаљно информишу пацијенте који испуњавају услове за лек о његовим својствима и могућим нежељеним ефектима.

 - Када пацијент буде информисан о свему, треба сам да одлучи да ли ће узимати Лагеврио или не - наводи се у препоруци комитета.

Пацијент који пристаје на лечење новим леком треба да потпише сагласност, а лекар да је парафира до регистрације лека, наводи се у препоруци.

Лекарима се такође саветује да прате ефекте новог лека и потенцијалне нежељене ефекте за сваког пацијента посебно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)