ПУПОВАЦ: ОВДЕ САМ ЗБОГ БУДУЋНОСТИ! Представници Срба у Хрватској одали почаст жртвама у Вуковару

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

16. 11. 2021. у 22:24

ДВА дана пред Колону сећања у Вуковару, на тридесету годишњицу догађаја у том граду, председник Српског народног већа и саборски заступник Милорад Пуповац, положио је венац у Дунав и поклонио се жртвама на Овчари, уз поруку да му је жеља да то више не буде подељени град.

ПУПОВАЦ: ОВДЕ САМ ЗБОГ БУДУЋНОСТИ! Представници Срба у Хрватској одали почаст жртвама у Вуковару

Пуповац, Милошевић и Матић, Фото АП

- Ово што радим има за циљ да та подела престане, али треба и допринос других. Овде су страдали људи различитих националности и требало би отворити могућност да сви људи осете одговорност и да покажу што као људи треба да показују, пре свега пијетет према страдалима - рекао је лидер Срба у Хрватској.

У пратњи председника СДСС били су и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, Веран Матић, изасланик председника Србије Александра Вучића, и Радојка Мркић у име удружења породица убијених, погинулих и несталих "Против заборава".

Пуповац је нагласио да долази не само због прошлости, већ пре свега због будућности.

Коментаришући односе Београда и Загреба када је реч о несталима Пуповац каже да је то заједничка тема Србије и Хрватске у којој свако мора да сноси свој део одговорности.

Најважније је да се наставе разговори и потрага за несталима.

Ове године Пуповац неће 18. новембра бити у Вуковару као део Колоне сећања, док ће Милошевић ићи у Вуковар заједно са осталим члановима хрватске владе.

- Ми у српској заједници настојаћемо да се поделе превазиђу, да се обнове разговори у локалној заједници. Надам се да ће сваке године тај процес бити бољи и да ћемо доћи до тога да се Вуковар неће сматрати градом подела - рекао је Милошевић, и најавио да ће се наставити разговори да се трајно забрани усташки поздрав "За дом спремни".

У Вуковар ће у четвртак доћи хрватски председник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић и министри из владе, док ће део министара бити на комеморацији у Шкабрњи.

Хрватска је 18. новембар прогласила државним празником као Дан сећања на жртве Домовинског рата и Дан сећања на жртве Вуковара и Шкабрње.

ОПТУЖБЕ НА РАЧУН ЈНА У ВУКОВАРУ

У ВУКОВАРУ су постављени велики панои на којима се оптужује бивша ЈНА и тражи процесуирање бившег војног врха. Организованог превоза у четвртак неће бити, а у граду ће угоститељски објекти моћи да раде до 21 час. Сви учесници Колоне сећања мораће да носе маске због епидемиолошке ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕТАР ОБАРАО ДРВЕЋЕ, ПОПЛАВЉЕНИ ПУТЕВИ: Снажно невреме погодило Хрватску, велика штета у копривничком подручју (ВИДЕО)