ОПЕТ СВОЈАТА БУЊЕВЦЕ: Нова провокација Зорана Милановића - Суботица је некада била највећи хрватски град!

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

27. 09. 2021. у 16:30

- ИМАМО нерешену ситуацију у региону.

ОПЕТ СВОЈАТА БУЊЕВЦЕ: Нова провокација Зорана Милановића - Суботица је некада била највећи хрватски град!

Фото: ЕПА

Ја позивам Хрвате да буду рационални, ако не живе у Хрватској. Суботица је, на пример, 1900. године имала 100.000 становника, Сплит 15.000, Загреб 60.000. Од тих 100.000 су 50 одсто били Хрвати Буњевци. Био је највећи хрватски град, али није опстао, био је далеко, није му било суђено.

Ово је рекао у Сплиту хрватски председник Зоран Милановић и упитао:

- Да ли је Суботица хрватски свет? Већа је него све заједнице у којима Срби живе у Хрватској. Али, Суботица није хрватски свет, ја не могу да претендујем на то. Тамо живе Хрвати и тада их је било више него Срба у иједном граду у Србији тада.

Милановић је оценио је да је на Косову дошло до ескалације и констатовао да и он може да позове на деескалацију, ”како то ради ЕУ дипломатија, па не направи ништа”.

- Косово сада можда мало тврдоглаво тражи исту меру - оценио је Милановић последње догађаје на Косову, рекавши да би можда било боље ”да су се покрили ушима и ћутали”.

Осврнуо се и на стање у Црној Гори.

- У чланици НАТО-а, Хрватској суседној земљи, у Црној Гори стање је такво да део политичких странака Црне Горе директно одговара властима у Београду - оценио је Милановић који ситуацију у тој држави сматра озбиљном.

По њему део политичара и њихових присталица не желе Црну Гору као независну државу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)