МАЂАРСКОЈ ПРЕКО СРБИЈЕ СТИЖЕ РУСКИ ГАС: Украјина бесна, Кијев муњевито реаговао

Novosti online

27. 09. 2021. у 19:42

МАЂАРСКА ће већ од 1. октобра почети да добија руски гас преко "Турског тока" и гасовода Југоисточне Европе, саопштио је председник борда директора компаније "Гаспром" Алексеј Милер.

МАЂАРСКОЈ ПРЕКО СРБИЈЕ СТИЖЕ РУСКИ ГАС: Украјина бесна, Кијев муњевито реаговао

Фото: ЕПА/ Zoltan Mathe

- То је у великој мери омогућено захваљујући напорима бугарских, српских и мађарских компанија које се баве развојем националних система за транспорт гаса - рекао је Милер након потписивања уговора са мађарским министром иностраних послова Петером Сијартом.

Уговором је предвиђена испорука Мађарској 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 15 година: кроз Србију ће тећи 3,5 милијарди кубних метара гаса и милијарду кроз Аустрију. Уговор ће важити 15 година, уз могућност промене услова након 10 година.

Реакција Кијева на потписивање споразума је била муњевита. Генерални директор украјинског Система за транспорт гаса Сергеј Микогон изразио је бојазан да Будимпешта овим споразумом практично у потпуности прекида транзит гаса преко Украјине.

- Без обзира на уговор (о транзиту гаса у Европу који који је на снази између Москве и Кијева) до 2024. године, очекујемо наставак значајног смањења ако не и потпуну обуставу транзита у Мађарску преко Украјине - написао је Макогон на фејсбуку.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да је Кијев разочаран одлуком Будимпеште. Штавише, Украјина је обећала да ће се обратити Европској комисији због ове одлуке Мађарске.

Мађарски шеф дипломатије је поручио Кијеву да се не меша у унутрашње ствари његове земље.

- Протестујем против овог покушаја мешања у унутрашње ствари Мађарске и снабдевања горива током зимског периода - рекао је Сијарто, коментаришући изјаве украјинских званичника поводом потписивања горенаведеног уговора.

Он је додао да друге државе не могу утицати на овакве одлуке његове земље.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)