МИЛАНОВИЋ НАПАО ПОКОЈНОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Срамна изјава хрватског председника

Танјуг

16. 09. 2021. у 15:11

ПРЕДСЕДНИК Зоран Милановић означио је данас Србију "проблематичном", коментаришући недавну посету канцеларке Ангеле Меркел Београду, а осврнуо се и на некадашњу изјаву покојног патријарха Иринеја о угрожености Срба у Црној Гори.

МИЛАНОВИЋ НАПАО ПОКОЈНОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Срамна изјава хрватског председника

Фото: ЕПА

- Иду да посећују онога ко је проблематичан - рекао је Милановић одговарајући на новинарска питања на заједничој конференцији за новинаре са црногорским колегом Милом Ђукановићем.

А о изјави покојног патријарха Иринеја, Милановић је рекао:

- Она изјава да су права Срба у Црној Гори угрожена више него у Павелићевој Хрватској, након тога може једино шака да полети, ни Слободан Милошевић није прелазио ту границу, његов говор био је више комитетски, да не кажем сократовски - рекао је Милановић.

Поводом већ тада све чешћих напада на Митрополију црногорско-приморску СПЦ у Црној Гори, покојни патријарх Иринеј је у јуну 2018. поручио да је положај Цркве у овој држави "гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне Државе Хрватске".

Иринеј је то рекао коментаришући тада честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској и претње да би Цркви могла бити одузета имовина, што је за патријарха било незамисливо у 21. веку.

- Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију - казао је патријарх тада Иринеј и поручио да ће СПЦ и он стати у одбрану Митрополије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)