У КОМШИЛУКУ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Десетине пожара горе у Северној Македонији, ухапшен Албанац осумњичен за подметање ватре

Novosti online

05. 08. 2021. у 18:36

ВЛАДА Северне Македоније је због повећаног броја пожара прогласила кризно стање на територији целе државе у трајању од 30 дана, преноси Радио Слободна Европа.

У КОМШИЛУКУ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Десетине пожара горе у Северној Македонији, ухапшен Албанац осумњичен за подметање ватре

Фото: Фејсбук/Принтскрин/Каровски Мартин

Од среде, 4. августа је на снази и комплетна забрана кретања по шумским пределима у читавој држави. Полиција је саопштила да је ухапсила четири особе осумњичене за подметање пожара, од којих је једна држављанин Албаније.

Вицепремијер Артан Груби је изјавио да је преко 80 посто пожара изазвано људским фактором.

Десетине пожара горе у Северној Македонији, а према подацима Центра за управљање кризама, активна су жаришта у региону Битоља, Струмице, Куманова и Штипа, у источном делу државе.

У среду је најкритичније било у околини Пехчева, Куманова и Македонског брода. У четвртак ујутро у гашењу пожара у околини Пехчева је ангажовано пет хеликоптера, од којих су три из Србије.  Они су били у акцији и у среду, али поподне су били приземљени због високих температура.

У гашењу пожара у том региону помажу и ватрогасне екипе из Бугарске. Представник ватрогасне јединице из Благоевграда је информисао да је ангажован тим од 25 ватрогасаца из Бугарске.

Драматично је било стање и у општини Старо Нагоричане код Куманова, а активности екипа су отежане због неприступачног терена. У селу Челопек у среду су гореле бивше војне бараке, куће, други објекти, стока и травнате површине. 

Надлежне институције још нису потврдиле информације становника села да је једна жена погинула у пожару, јер није на време напустила свој дом, преноси Радио Слободна Европа.

 (Косово онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)