НЕ ЗАБОРАВИТИ СРПСКА СТРАДАЊА: Порука Милорада Пуповца на комеморацији поводом злочиначке акције Олуја

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

03. 08. 2021. у 21:45

- СЕЋАЋЕМО се својих жртава, а нећемо да заборавимо ни страдања других.

НЕ ЗАБОРАВИТИ СРПСКА СТРАДАЊА: Порука Милорада Пуповца на комеморацији поводом злочиначке акције Олуја

Милорад Пуповац / Фото Танјуг

Ово је рекао Милорад Пуповац на комеморацији у Доњем Скраду у општини Бариловић, на месту где је убијено шест српских цивила након ”Олује”.

На комеморацији је био и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић који је позвао да се ”дан победе 5. августа претвори све више у дан помирдбе”.

- Мора да идемо корак по корак, поверење није изгубљено и настављамо политику укључивости и разумевања - рекао је Милошевић, који је напоменуо да ове године не иде у Книн, али да то не значи да се не наставља политика помирења.

Уочи годишњице ”Олује” Српско народно веће усвојило је 14. изјаву сећања у којој се констатује да се 30 година од почетка рата и 26 година од његовог завршетка у Хрватској ратује са политиком сећања.

- Свако има своје комеморације и своју политичку употребу ратних страхота и сећања. Нико није одговарао ни због злочина у Доњем Скраду где су припадници Хрватске војске убили шест цивила 1995. године. Ми ћемо да наставимо са комеморисањем и хрватских жртава - поручио је Пуповац.

СИЛОВАНА И БАЧЕНА ЖИВА У БУНАР

Једну од жртава хрватски војници су силовали и живу бацили у бунар где се утопила. Војници су убијали и цивиле који су се сакрили у подруме, а мештани овог краја и данас се сећају недужних људи који су страдали само зато што су били Срби.

Он није одговорио на питање зашто на овој комеморацији није било никога са хрватске стране.

- Ова комеморација и скуп у Доњем Скраду није ни по чемуј мањи од онога на којем је прошле године био Милошевић - рекао је Пуповац.

Председник СНВ-а је позвао да се у Хрватској у потпуности забрани усташки поздрав за дом спремни, јер се под тим поздравом људе слало у логоре.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)