УСТАШКО СЕМЕ ЗЛА И ДАНАС КЛИЈА: У Банском Грабовцу код Петриње јуче одржана комеморација за 1.285 српских жртава у Другом светском рату

Јурица КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

25. 07. 2021. у 09:17

ОНИ који у НДХ, створеној од усташког покрета, виде "божје дело", треба да се сваки пут суоче са срамом и стидом и големом одговорношћу због семена зла које је 1941. посејано, а које до данас неки мисле да треба да жању - рекао је јуче у Банском Грабовцу др Милорад Пуповац, председник ССДС, на комеморацији за 1.285 српских жртава које су страдале 25. и 26. јула 1941. од усташа.

УСТАШКО СЕМЕ ЗЛА И ДАНАС КЛИЈА: У Банском Грабовцу код Петриње јуче одржана комеморација за 1.285 српских жртава у Другом светском рату

Фото Танјуг

Банијски партизани предузели су низ акција против усташког режима, у то време на Банији и у целом том крају, па је група предвођена Василијом Бачешом напала зграду Општине и железничке станице. За освету, усташе су убиле више од хиљаду Срба, а Пуповац је нагласио да је народ тог краја скупо платио одлуку да покрене устанак.

Позвао је младе генерације да не забораве херојство својих предака, како би се сећање на храброст устаника преносило од генерације на генерацију.

- Сећање на жртве НДХ представља пре свега отпор онима који и данас желе да релативизују злочине и карактер режима који је те злочине починио - рекао је др Пуповац.

Председник ССДС позвао је младе људе да уче из историје, и да будуће генерације не буду васпитаване у духу релативизације и фалсификовања чињеница. На комеморацији су били представници антифашистичких организација Петриње и Глине, а положени су и венци код спомен-костурнице.

Пуповац је коментарисао и намеру хрватских власти да на кованице евра ставе Теслин лик.

- Тесла није делио Хрвате и Србе, а још их је мање завађао. Био је један од оних симбола, иако није био политичар, који је дао допринос изградњи слободе хрватског и српског народа у Аустроугарској - казао је Пуповац, уз нагласак да је Никола Тесла довољно велик и за Хрвате и за Србе, за Американце и за цео свет.

- Тако је са Теслом, као и са Ивом Андрићем.

Њих не треба делити, као што су понекад подељене територије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)