ЗБОГ МИГРАНАТА: Словенија опет мења правила на граници

Танјуг

22. 07. 2021. у 22:59

СЛОВЕНАЧКА влада одлучила је да мигранти запослени у словеначким предузећима ипак неће при сваком преласку границе морати да показују ковид-потврде и тестирају се два пута недељно.

ЗБОГ МИГРАНАТА: Словенија опет мења правила на граници

Фото: Free Images Pixabay

Потврде о вакцинисању и тестирање прописивала је ранија уредба, која је замењена новом, по којој страни радници неће морати ни у карантин, пренео је портал Индеx.хр.

Но то се односи само на прекограничне раднике који раде у некој чланици ЕУ или шенгенског простора и који имају пребивалиште удаљено највише 10 километара ваздушне линије од словеначке границе.

Изузеће од карантина за такве радне мигранте има временски рок, па се предвиђа да ће важити до 15. августа или најкасније до 1. септембра.

Сви остали путници при уласку у земљу и даље морају да докажу да су преболели корона вирус, да су негативни на тесту или да су вакцинисани.

У супротном ће морати у карантин.

Влада је, такође, одлучила да ће организатори већих окупљања, попут концерата и спортских догадаја и угоститељи посебном апликацијом контролисати да ли су посетиоци заштићени, односно да ли су вакцинисани, преболели ковид или имају негативан тест.

Званичници свакодневно упозоравају на потребу што бржег вакцинисања, како би се на јесен избегао интензивнији талас зараза и оптерећење болничког система.

Леон Цизељ, научник са института "Јожеф Штефан", који за владу ради пројекције кретања епидемије, изјавио је на конференцији за новинаре да је у Словенији имунизирано око 60 одсто укупног становништва, било да су преболели вирус или су вакцинисани.

- То је добра вест, али то значи да је још незаштићено готово 900.000 људи, који ће се заразити ако с вирусом дођу у контакт - упозорио је Цизељ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)