КРАХ ХРВАТСКИХ ДЕСНИЧАРА: Оставка Мирослава Шкора открила слабости екстремистичких странака у Хрватској

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

21. 07. 2021. у 22:48

ЈОШ један експеримент на крајњој хрватској десници није успео, а певач Мирослав Шкоро после кратке авантуре у политици изненада се повукао са места председника Домовинског покрета.

КРАХ ХРВАТСКИХ ДЕСНИЧАРА: Оставка Мирослава Шкора открила слабости екстремистичких странака у Хрватској

Фото АП

Изненађени су сви, па и његова сестра и саборска посланица Весна Вучемиловић, која је у врху странке, јер Шкоро није ни њој најавио оставку.

Сам Шкоро тврди да је било притисака на његову породицу и да очекује почасну дужност у странци, а очито је почео и рат унутар Домовинског покрета. Конце је и до сада вукао моћни пословни човек Марио Радић, сувласник ланца робних кућа "Певекс", који је био, како медији наводе, често и незадовољан неким страначким потезима.

Хрватска десница тако остаје без још једне јаке странке која је имала циљ да присили ХДЗ на коалицију и тако прогура крајње екстремне ставове. Домовински покрет противио се сарадњи ХДЗ-а и СДСС-а, а често су лансирали и лажне оптужбе на рачун лидера Срба у Хрватској.

Истовремено су медији тврдили да је Шкорина супруга Ким Ен писала у младости за "Амерички Србобран", који је издавао Српски народни савез. Шкоро је написе о супрузи и њеном српском пореклу сматрао нападом на своју породицу, а није му одговарало ни када се писало да је деведесетих отишао у Америку.

И док Шкорини сарадници тврде да се уморио, много је спекулација о томе који је прави разлог оставке. Подсећа се да је био умешан и у афере са најмом кућица на загребачком Адвенту, али и три дебакла на изборима, међу осталим и последњи када није успео да постане загребачки градоначелник. Наводно ни финансијери странке нису били задовољни сталним губицима избора.

Очито, крајње десни покрети немају довољно снаге да се одрже, јер најчешће балансирају између историјског ревизионизма и немогућности да искажу модерни програм. Тако је и Шкоро, чија је странка најбоље пролазила у Славонији, понекад давао крајње неумерене изјаве везане за НДХ, али је балансирао и око могуће сарадње са ХДЗ-ом, што некима у Домовинском покрету није одговарало.

ШКОРО: БОЉЕ БЕЗ ПУПОВЦА

ШКОРИНИ сарадници, пре свега градоначелник Вуковара Иван Пенава, замерали су и премијеру Андреју Пленковићу што сарађује са Пуповцем, а из Домовинског покрета често су се чуле неаргументоване критике и скандалозне лажи око Срба у Хрватској. Сам Шкоро је говорио да би се Хрвати и Срби боље разумели "без Пуповца", а давао је и бројне изјаве које су скандализовале демократску јавност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*