ОБЕЋАЊЕ ЗАВРШИЛО У РОПСТВУ: Нови детаљи израбљивања на имању у Хрватској, монструм из Ердовца није једини који је имао посилног

И. С.

09. 07. 2021. у 22:06

ДРЖАВЉАНИН Хрватске Валент Арки (65) за кога се ових дана обелоданило да је више деценија држао заточеног Младена Л. пореклом из Србије, није први коме је пало на памет да се понаша као робовласник!

ОБЕЋАЊЕ ЗАВРШИЛО У РОПСТВУ: Нови детаљи израбљивања на имању у Хрватској, монструм из Ердовца није једини који је имао посилног

Имање у Ердовцу / Фото "Даница.хр"

Иако је јавност у целој Европи шокирана што је, на њеној територији, у 21. веку један човек у нељудским условима експлоатисао рад другог, сада се обелодањује да је исту језиву праксу, пре Валента упражњавао, такође у Хрватској, и ивесни Јосип (68).

Арки и Јосип ће тако, како пише хрватска штампа, у историју ући као први људи из Копривничко-крижевачке жупаније осумњичени да су, у својеврсном ропству, држали два сиромаха која су им годинама на имању радила најтеже послове. И то у условима неприхватљивим и за животиње.

Јосипу, власнику фарме бикова из Новиграда Подравског код Копривнице, за деветогодишњи робовласнички однос према не само сиротом него и болесном Гари (51) већ се суди, истиче "Вечерњи лист". Са друге стране, Валент, газда и власник стругаре из Ердовца код Крижеваца, ових дана је ухапшен због сумње да је трговао људима. Полиција се још колеба око дужине Младеновог (66) ропства - да ли се ради о пуних 28 година, или "само" 19. Али неспорно је да је Валент на свом имању држао овог Србина, званог Лала будући да је пореклом из Војводине, терајући га да, без икакве накнаде, ради најтеже послове и живи у најгорим условима.

- Истина је све што сте чули - потврдила је за хрватске медије ћерка Младенове бивше супруге из другог брака, која га је и спасила. - Обећао му је посао, стан, храну и још нешто. Ердовец је село око километар и по удаљено од Лемеша Равенског, где мајка и ја живимо. Рекао је да ће му даровати земљиште и направити некакву кућицу. Младен је поверовао и тако је све почело. Но од тога није било ништа.

Младенова једина кћи живи у Војводини. С времена на време звала је своју полусестру и молила да обиђе њеног оца у Ердовцу, а она је то, каже, и чинила. Уверила се и сама, потврђује, у каквим условима Младен живи, у соби од десетак квадрата и без санитарног чвора. Купао се у бурету. Тешко радио, али никад се није жалио.

- Кад сам га питала како му је и треба ли му ишта, није одговарао. Углавном је ћутао. Он је одрастао човек, могао је у сваком тренутку да оде, нико га није држао у заточеништву. Али, није то учинио.

Његовом израбљивачу, Валенту Аркију, прети до десет година робије.

БИО ЈЕ САВ КРВАВ...

СРЕДИНОМ јуна догодио се инцидент, испричала је Младенова пасторка Јулијана за "Вечерњи лист". Младен је био у селу, обишао је комшије, који су потврдили да је био сав крвав. "Кад смо се мајка и ја вратиле кући, одмах смо селе у ауто и отишле до Валентовог имања", наставља она. "Да, био је крвав, имао је и подливе испод очију. Узео је своје папире и уплаканим гласом молио да га водимо одатле. Данима је само спавао, престрашен и исцрпљен". О свему су две жене обавестиле Центар за социјални рад, а за неколико дана стигла је и полиција.

ПРАВОСУЂЕ ДАЛЕКО ОД ПРАВДЕ

- ЗАР нико толике године није видео да јадног човека такав кретен злоставља? Па где су ти суседи? Да ли и они нису ништа "ни чули ни видели" или се нису хтели замерити локалном шерифу? Јадно је да се тако поступа са човеком, али наше правосуђе далеко је од правде и биће "појео вук магаре" - пише у једном од коментара на хрватском порталу "Даница".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)