ПЛЕНКОВИЋ ПОРУЧИО ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Ко се није вакцинисао неће добити државну помоћ

Танјуг

01. 07. 2021. у 18:08

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић најавио је данас промене критеријума за подршку предузетницима, при чему ће вакцинација бити један од услова за добијање државне помоћи.

ПЛЕНКОВИЋ ПОРУЧИО ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Ко се није вакцинисао неће добити државну помоћ

Фото Танјуг

Пленковић је рекао да ће се финансијска подршка наставити "али не овако према свима" већ секторски прилагођено, те да би, ако влада обезбеђује вакцине, онда било фер да свако да свој мали допринос.

- Ако би неко да користи помоћ за очување радних места, онда би било добро да се вакцинише -  рекао је он, а на питање новинара да ли то значи да ће вакцинација бити услов за добијање подршке за очување радних места одговорио је - Да, настојаћемо да то тако буде - преноси портал Индеx.

Додао је да ће се створити законски оквир за то.

- Мислим да морамо повезати те две ствари. Не можемо очекивати добијање потпора, а да се не да ни минималан допринос здравственој сигурности - рекао је Андреј Пленковић.

Навео је да Хрватска економски више не може да подноси штете због тога што појединци и део грађана одбија вакцинисање.

Из Удружња Глас предузетника су поводом Пленковићеве најаве рекли за Хину да је "забрињавајућа изјава премијера да ће влада настојати да вакцинација буде предуслов за добијање подршке, што је једна врло проблематична изјава која задире у темеље личних људских слобода и уставних права грађана".

Додали су да је, као и код претходних измена мера, влада изашла у јавност с полуинформацијом и да за сада није јасно дефинисано за које делатности ће потпоре остати на снази, па ће, кад буду имали више информација, моћи да дају конкретнији коментар.

Реаговало је и Хрватско удружење послодаваца (ХУП) поруком да влада треба да настави с мерама подршке предузетницима док се стање не нормализује и да подршку треба омогућити свима који могу да докажу значајан утицај корона кризе на њихово пословање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)