ШМИТ УМЕСТО ИНЦКА, ОД РУСА СТИЖЕ ВЕТО? ОХР потврдио да досадашњи високи представник након 12 година напушта БиХ

С. М.

28. 05. 2021. у 07:31

НАКОН 12 година на месту високог представника у БиХ (ОХР) Валентин Инцко је јуче поднео оставку а на његово место је именован немачки дипломата Кристијан Шмит.

ШМИТ УМЕСТО ИНЦКА, ОД РУСА СТИЖЕ ВЕТО? ОХР потврдио да досадашњи високи представник након 12 година напушта БиХ

Фото: Танјуг

Шмита су именовали амбасадори земаља чланица Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ (ПИК), али без сагласности Русије која је била против именовања. Да би Шмит преузео дужност високог представника у БиХ од 1. августа мора бити потврђен у Савету безбедности УН и то је једино што признаје Република Српска, све остало је антидејтонско деловање, порука је из Српске.

Иначе, из Русије је у више наврата поручено да се ОХР мора затворити и да се мора завршити страни протекторат у БиХ. Због овога РС очекује да на седници СБ Русија стави вето на именовање Шмита.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, изјавио је да је оставка Валентина Инцка блеф међународне заједнице учињен да би дошао неко други.

- Он је поднео оставку у намери да се провуче Кристијан Шмит и наравно то је учинио јер га у Сарајеву већ сматрају лудом. Имао сам назнаке да ће до овога доћи па сам реаговао да ћемо прихватити само онога ко буде именован у складу са Анексом 10, а то подразумева да се усагласе стране потписнице тог анекса, то су РС, Србија, Федерација БиХ, Алијина БиХ које више нема и Хрватска - истакао је Додик.

Фото ОХР

Седница ПИК на којој је изабран Кристијан Шмит

Он је нагласио да је само Карл Билт именован на такав начин, а сви други немају међународни легитимитет, већ су именовани тако што је ПИК нешто усагласио и предао СБ УН.

Он каже да ће се видети шта ће бити на СБ и да Српска има нека уверавања.

- Блефирање странаца иде даље и међународна заједница жели да разбије локални политички амбијент и опозицију ставе на своју страну. Циљ странаца је да направе атмосферу у парламенту БиХ и промене Устав, али Устав се само потврђује у парламенту након што га стране дефинишу. То је суштина - рекао је Додик.

Милош Шолаја, професор са Факултета политичких наука у Бањалуци, каже, за "Новости", да Шмита треба да потврди СБ и реално је очекивати да ће Русија ставити вето на ову одлуку.

- Иако се многи у БиХ, пре свега Сарајеву, већ радују због именовања Шмита, треба сачекати седницу СБ - каже Шолаја.

АДВОКАТ И НЕМАЧКИ ПОЛИТИЧАР

У БИОГРАФИЈИ Кристијана Шмита стоји да је по занимању правник и адвокат. У време док је био државни парламентарни секретар у Министарству одбране, постао је препознатљив по свом заговарању НАТО чланства Хрватске. Од 2014. до 2018. био је савезни министар за пољопривреду. Немачки је политичар из ЦДУ сестринске странке из Баварске - Хришћанске социјалне уније (ЦСУ). ОД 1990. је члан Бундестага. Игра важну улогу у спољној политици Немачке. Познат је по томе што има посебно добре односе са Израелом, Хрватском, Аустријом, Уједињеним Краљевством и САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)