КИСЕЛИ КУПУС НИЈЕ ЗА СВАКОГА: Руски натуролог открива коме се не препоручује
ИАКО ова намирница пружа бројне бенефите, не треба заборавити да њена нутритивна вредност долази у “пакету” са ризицима.
Фото: Јутјуб принтскрин
Кисели купус вековима је био незаобилазна намирница на нашим трпезама, нарочито у зимским месецима. Богат је витамином Ц, влакнима и пробиотицима који благотворно делују на црева и имунитет. Ипак, иако га многи с правом сматрају “природним леком”, стручњаци упозоравају да претерана конзумација може да носи озбиљне здравствене ризике, посебно када је реч о високом садржају соли. На то подсећа и руски натуролог Георгиј Назаров, истичући да је важно да уживање у овом традиционалном специјалитету буде умерено и свесно.
Со – савезник укуса, непријатељ здравља
Процес кисељења купуса не може да се замисли без соли. Управо она чува купус од кварења, даје му карактеристичан укус и омогућава ферментацију. Међутим, у исто време представља и највећи проблем за здравље. Превелика количина соли унета кроз кисели купус може да повиси крвни притисак, оптерети срце и бубреге, те изазове задржавање вишка течности у организму. За особе које већ имају хипертензију или хроничне бубрежне тегобе, то може бити посебно опасно.
Неравнотежа електролита и проблеми са мишићима
Со не утиче само на притисак и бубреге – она мења и баланс електролита у телу. Превише натријума ремети природну равнотежу са калијумом, што се може манифестовати кроз непријатне симптоме: грчеве у мишићима, нарочито око врата и кичме, осећај немира или “мравињања” у рукама и ногама. Ове тегобе многи људи не повезују одмах са исхраном, али управо претерана конзумација сланих намирница, међу којима је и кисели купус, може бити окидач.
Дугорочне последице – више од тренутног ризика
Све је више истраживања која повезују висок унос соли са повећаним ризиком од озбиљних болести, па чак и одређених врста рака желуца. Важно је знати да чак ни темељно прање киселог купуса не уклања довољно соли да би он био потпуно безопасан за особе осетљивог здравља. Другим речима, иако ова намирница пружа бројне бенефите, не треба заборавити да њена нутритивна вредност долази у “пакету” са ризицима.
Како уживати у киселом купусу без гриже савести
Кисели купус не мора да се избаци из исхране – потребно је само бити обазрив. Ако га често једете, покушајте да смањите унос соли кроз друге намирнице тог дана. Бирајте неслане или мање слане оброке, пијте довољно воде и пратите сигнале које вам тело шаље. Отоци, повишен притисак, убрзан рад срца или учестали грчеви знак су да треба да обратите пажњу. Посебно се препоручује да особе са кардиоваскуларним болестима и проблемима са бубрезима разговарају са лекаром о томе колико често и у којој количини смеју да конзумирају ову зимницу.
(Она)
БОНУС ВИДЕО: ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта
Препоручујемо
КАКО УСАМЉЕНОСТ УТИЧЕ НА НАШЕ ЗДРАВЉЕ? Ево шта кажу нова истраживања
10. 12. 2025. у 13:35
4 КЉУЧНЕ НАВИКЕ ЗА ЗДРАВЉЕ ЈЕТРЕ: Већина мисли на избегавање алкохола, али није само то
10. 12. 2025. у 11:48
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.
09. 12. 2025. у 20:57
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)