ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ О БИОРАЗГРАДИВОЈ ПЛАСТИЦИ: Није тако еколошка

Novosti online

28. 05. 2023. у 21:45

ОТКРИВЕНО је да пластика на биљној бази, која се рекламира као погодна за компостирање, остаје нетакнута више од годину дана након што заврши у океану, што доводи у питање тврдње о њеној биоразградивости.

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ О БИОРАЗГРАДИВОЈ ПЛАСТИЦИ: Није тако еколошка

Фото Shutterstock

Полилактична киселина (ПЛА), материјал биљног порекла који се обично користи у одећи, чашама за једнократну употребу и контејнерима, јавља се као одржива алтернатива традиционалној пластици на бази уља. Иако се може компостирати у индустријским постројењима, научници нису били сигурни у његову способност природног распадања у океану.

ТЕСТИРАЊЕ У ПРИРОДИ

Према наводима часописа „Њусајентист“, Сара-Џејн Ројер је са својим тимом са Универзитета Калифорнија у Сан Дијегу упоредила старење различитих материјала на површини океана и десет метара испод површине у мрежастом кавезу. Пратили су узорке текстила израђене од пластике на бази уља, биопластике попут ПЛА и природних материјала као што је памук, проверавајући их и фотографишући сваке недеље. После 14 месеци на мору, ПЛА узорак остао је нетакнут баш као и пластика на бази уља, док су се влакна на бази памука потпуно распала и разградила у отприлике месец дана.

 

СЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ И У ЛАБОРАТОРИЈИ

Амерички научници поновили су експеримент и у лабораторији користећи морску воду и бактерије. Ни ПЛА ни тканине на бази уља нису показивале знаке хемијске деградације.

„Уопште се нису разградили у природном и лабораторијском окружењу“, тврди Ројер.

 

НЕДОСТАТАК СВЕСТИ О МАТЕРИЈАЛИМА КОЈИ СЕ КУПУЈУ

Ројер истиче недостатак свести потрошача о материјалима које купују и препоручује избегавање пластике за једнократну употребу, одабир чаша за вишекратну употребу и смањење потрошње одеће.

Студија баца светло на изазове повезане с пластиком која се може компостирати и њихову стварну способност разградње у различитим окружењима.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАШТО СЕ МИЈА И ЧКАЉА НИСУ ПРИВАТНО ДРУЖИЛИ: Алексићев син открио истину о њиховом односу