СЛОБОДА НАКОН ПОЛА ВЕКА: Лолита, кит убица, поново у океану

Танјуг

01. 04. 2023. у 00:11

ЗВАНИЧНИЦИ Морског акваријума у Мајамију постигли су "обавезујући договор" са непрофитном организацијом "Пријатељи Лолите", по коме ће кит убица од 2, 26 тона, познат под именом Лолита у року од две године бити пуштен у Тихи океан, након више од пола века проведених у акваријуму.

СЛОБОДА НАКОН ПОЛА ВЕКА: Лолита, кит убица, поново у океану

Фото Танјуг/АП

За повратак Лолите у природну средину биће потребна сагласност америчке савезне владе, преноси Ројтерс.

Лолита, орка стара 57 година, деценијама је била једна од највећих атракција Морског акваријума у Мајамију, а у марту 2022. године је отишла у заслужену пензију након промене менаџмента.

-Желели смо да Лолити обезбедимо бољу будућност, то је један од разлога који нас је мотивисао да стекнемо властништво над Морским акваријумом у Мајамију, рекао је извршни директор компаније Делфин, која је нови власник акваријума, Едуардо Албор.

Фото Танјуг/АП

Друштва за заштиту животиња су се годинама неуспешно пред судом борила за то да Лолита буде пуштена на слободу након што је америчка Национална канцеларија за океане и атмосферу 2015. године прогласила орке за угрожене животињске врсте.

Лолита, која је била ухваћена 1970. године у ували код Сијетла, позната и под именом Токи, што представља скраћеницу индијанске речи за кита, "токитае".

Китови убице су веома дружељубиве животиње које живе до 80 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

НЕМА ПРЕДАЈЕ! Читава престоница се сакрила због невремена, али не и ова девојка - она је имала јако важан задатак (ВИДЕО)