ОТКРИВЕНА ЦРНА РУПА 30 МИЛИЈАРДИ ПУТА ВЕЋА ОД СУНЦА: Научници са британског универзитета Дарем тврде - "Једна од највећих икада"

Д.Б.М.

01. 04. 2023. у 07:45

КОРИСТЕЋИ нову технику научници са британског универзитета Дарем открили огромну црну рупу за коју се сматра да је једна од највећих икада виђених. Астрономи су казали да је црна рупа чак 30.000.000.000 пута већа од Сунца, а откриће су описали у часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

ОТКРИВЕНА ЦРНА РУПА 30 МИЛИЈАРДИ ПУТА ВЕЋА ОД СУНЦА: Научници са британског универзитета Дарем тврде - Једна од највећих икада

Фото: Принтсцреен

Астрономи су употребили симулације суперкомпјутера и слике које направио свемирски телескоп како би открили величину црне рупе. Ово је, иначе, прва црна рупа која је идентификована употребом гравитационог сочива. Научници сматрају да ће на овај начин успети да открију још много црних рупа изван универзума.

Подсетимо, црна рупа је назив за објекат чије је гравитационо поље толико јако да ниједан облик материје или радијације не може да се отисне од ње, укључујући и кванте светлости за које се сматра да имају највећу брзину у природи. Овај објекат при посматрању делује црно, па је тако и добио назив.

Општа теорија релативности црну рупу описује као место у коме је простор-време бесконачно закривљено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)