НЕСВАКИДАШЊЕ ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Откуд хороскопски знаци на зидовима храма (ФОТО)

Novosti online

24. 03. 2023. у 23:56

ВЕРОВАЊЕ у хороскоп и знаке зодијака, који одређују судбину, има дугу и комплексну историју, а археолози су сада открили још један такав пример.

НЕСВАКИДАШЊЕ ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Откуд хороскопски знаци на зидовима храма (ФОТО)

Фото: pixabay

Несвакидашње откриће у Египту, осликани хороскопски знаци на зиду храма у Есни, изненадило је научнике.

Спектакуларна серија рељефних слика на плафону старог египатског храма у Есни приказује 12 хороскопских знакова, од којих многи личе на њихове приказе какви се данас користе.

Хороскопски знаци ретко у египатским храмовима

Поред знакова зодијака, таваница храма у античком египатском граду Есни, посвећеном богу Хнуму, приказује и пет планета Сунчевог система, „седам стрела“ богиње Секмет, као и неке групе звезда које су старим Египћанима служиле да мере часове током ноћи.

„Представљање зодијака веома је ретко у египатским храмовима“, каже египтолог Кристијан Лајц са Универзитета Тибинген у Немачкој, чији тим је радио заједно са египатским министарством туризма и антиквитета на рестаурацији тог дела храма.

Зодијак је део вавилонске астрономије и не појављује се у Египту све до птоломејских времена, каже Лајц.

Изградња храма у Есни, који је удаљен око 60 километара јужно од Луксора, сматра се да је почела још пре 1425. године пре нове ере, али је завршен у птоломејској ери, која је почела око три века пре Христа, те да су неки његови делови, као што је сачувано предворје, грађени током римског периода, за време владавине Клаудија између 41. и 54. године нове ере.

Археолози су имали пуно посла да уклоне наслаге старе више од 2.000 година на предворју, где су нађени хороскопски знаци.

Археолози кажу да је овај храм јединствен по бројности и различитости фигура које су осликане на његовим зидовима, али и по томе што су на њима сачуване боје испод патине.

Велико изненађење за научнике

Ипак, откриће хороскопских знака је велико изненађење. Сматрало се да су стари Грци упознали Египћане са зодијаком, те да је он постао популаран, али само у одређеним контекстима, наводи „Сајенс алерт“.

„Зодијак је кориштен за декорисање приватних гробница и саркофага и био је значајан у астролошким текстовима, као што су хороскопи нађени на грнчарији“, каже египтолог Данијел фон Реклингхаузен са Универзитета Тибинген.

Међутим, хороскопски знаци су веома ретки у храмовима: поред оног у Есни, нађена су само још два сачувана, оба у Дендери.

Нешто раније, откривени су називи које су стари Египћани давали сазвежђима, па су тако Велика кола била Месектиу, а Орион је био Сах.

Поред знакова зодијака, приказане су и планете, као што су Јупитер, Марс и Сатурн, као и више сазвежђа.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРУКА! Никола Јокић страшно извређан на америчкој националној телевизији, за ово би морао да се добије отказ! (ВИДЕО)