КАКО СЕ РАЂАЈУ ПЛАНЕТЕ ПОГОДНЕ ЗА ЖИВОТ: Тајна лежи у молекуларним облацима

Novosti online

27. 01. 2023. у 01:12

ПОСМАТРАЊЕМ молекуларних облака, уз помоћ камера са свемирског телескопа „Џејмс веб“, научници верују да ће открити како настају планете погодне за живот.

КАКО СЕ РАЂАЈУ ПЛАНЕТЕ ПОГОДНЕ ЗА ЖИВОТ: Тајна лежи у молекуларним облацима

Фото: Профимедиа

Сачињeни од смрзнутих молекула водоника, гасова и прашине, молекуларни облаци представљају место на ком се рађају звезде и планете — и то углавном оне на којима је могућ живот.

Тим научника који се бави проучавањем таквих врста облака искористио је инфрацрвене камере свемирског телескопа и „завирио“ унутар једног по имену „Камелеон I“, који се налази на 500 светлосних година од нас.

Унутар њега су запажени замрзнути молекули карбонил-сумпора, амонијака, метана, метанола и других, што сугерише да ће од њих једног дана настати вруће језгро звезде или део егзопланете. Интересантно је да је њихова температура износила 263 степена Целзијусових и да они садрже елементе потребне за настанак светова на којима може да се развије живот — тј. молекуларни коктел познат као COHNS.

„Наши резултати пружају увид у почетну, тамну хемијску фазу формирања леда на међузвезданим зрнцима прашине која ће прерасти у каменчиће величине центиметар од којих се формирају планете“, објашњава аутор студије Мелиса Меклур из Леиден опсерваторије у Холандији.

Она и њен тим су идентификовали и нешто сложеније молекуле за које не знају која им је улога и за сада једино могу да понуде објашњење у виду хипотезе да се они највероватније формирају у молекуларним облацима, пре него што их звезда у настанку искористи за свој раст.

Ипак, питање које и даље остаје отворено за астрономе јесте како неки насељиви свет — попут нашег — добија свој коктел COHNS и да ли у том процесу играју одређену улогу комете и астероиди.

„Ово је само први у низу спектралних снимака на основу ког видимо како лед еволуира од почетне синтезе до региона протопланетарних дискова који формирају комете. То ће нам рећи која мешавина леда и елемената може бити испоручена на површине егзопланета земаљског типа или уграђена у атмосфере џиновских гасних или ледених планета“, рекла је Мелиса Меклур, пренела је „Национална географија“.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу