КАДА ТИХИ ОКЕАН НЕСТАНЕ: Амазија – нови суперконтинент који ће се формирати спајањем (ВИДЕО)

Novosti online

06. 10. 2022. у 23:50

КОРИСТЕЋИ суперкомпјутер за сложену симулацију кретања тектонских плоча, стручњаци са Универзитета Куртин утврдили су да ће се на Земљи поново формирати суперконтинент за двеста до триста милиона година, када се Тихи океан потпуно затвори.

КАДА ТИХИ ОКЕАН НЕСТАНЕ: Амазија – нови суперконтинент који ће се формирати спајањем (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Јутјуб

Симулације су показале да је мање вероватно да ће кора испод „млађих“ океана, попут Атлантског или Индијског, нестати у Земљином мантлу у односу на кору испод старог Тихог океана. Вођа студије др Чуан Хуанг рекао је да је оно што је његов тим утврдио значајно јер даје увид у то шта ће се дешавати са површином Земље у наредних двеста милиона година.

- У протекле две милијарде година Земљини континенти су се сударали и формирали суперконтинент сваких 200 до 600 милиона година, што је познато као циклус суперконтинената. То значи да ће се постојећи океани поново сударити у наредних двеста милиона година - каже Хуанг.

Резултат тога биће формирање новог океана, који је већ назван – Амазија, јер се верује да ће се Тихи океан затворити када се амерички континент судари са Азијом. Такође, Аустралија ће се спојити са Азијом.

Симулирајући уз помоћ суперкомпјутера како ће се Земљине тектонске плоче понашати, можемо да покажемо како ће се за мање од триста милиона година Пацифик затворити, што ће омогућити стварање Амазије“, истакао је Хуанг.

Екстраполишући постепено ширење Атлантског океана (по четири центиметра сваке године), истраживачи предвиђају да ће се Тихи океан затворити када се америчка плоча, која ће се кретати ка западу, судари са осталим континентима.

Пацифик је оно што је остало од Панталасе (односно Палеопацифика) који је почео да се формира пре седамсто милиона година, када је претходни суперконтинент почео да се распада. Тихи океан је најстарији океан на Земљи и почео је да се смањује од свог врхунца још од времена диносауруса.

Тренутно се смањује годишње за неколико центиметара а тим темпом, како се предвиђа, затвориће се у наредних двеста до триста милиона година.

Тренутно, на Земљи постоји седам континената са веома различитим и јединственим екосистемима и људских културама, а фасцинантно је размишљати о томе како ће свет изгледати за неколико стотина милиона година, наводе научници.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО - БОНД, ЏЕЈМС БОНД: Пре 60 година снимљен први филм о „агенту 007“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (0)

ВАЖНА ВИДЕО ПОРУКА: Да ли знате чему служи број 0800 011 011 (ВИДЕО)