ТИХОМ ОКЕАНУ СУ ДАНИ ОДБРОЈАНИ: Настаће нови суперконтинент (ВИДЕО)

Novosti online

06. 10. 2022. у 12:42

НАУЧНИЦИ предвиђају да ће у следећих 300 милиона година Тихи океан нестати, а да ће се на Земљи формирати нови велики суперконтинент, у циклусу који се понавља сваких 600 милиона година.

ТИХОМ ОКЕАНУ СУ ДАНИ ОДБРОЈАНИ: Настаће нови суперконтинент (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/ Viacheslav Lopatin

Нова симулација суперкомпјутера показује да се дани Тихог океана ближе крају, посматрајући тектонске плоче које се стално померају.

Тихи океан, који је најстарији на Земљи, има још 300 милиона година до нестанка, преноси "Сајенс алерт".

Научници са Универзитета Картин у Аустралији сматрају да ће Тихи океан вероватно нестати пре него што прослави милијардити рођендан.

Пре нестанка океан више неће личити на огромно плаветнило какво је он данас. Сваке године тај океан се смањи за неколико центиметара.

Научници објашњавају да сваке године неколико центиметара пацифичке плоче склизне испод евроазијске и индоаустралијске плоче, смањујући удаљеност између Северне Америке, Азије и Аустралије.

Не слажу се сви научници о томе како ће следећи суперконтинент да изгледа или како ће се формирати, али у многим симулацијама је Тихи океан осуђен на пропаст.

Док неке студије сугеришу да би Атлантски океан, који се сада шири, могао почети да се смањује у будућности, стварајући тако суперконтинент окружен Тихим океаном, истраживачи са Универзитета Картин не слажу се с тим.

Уместо формирања другог континента налик "Пангеи", они тврде да свет иде према суперконтиненту названом Амазија, у којем се Северна Америка судара са Азијом.

Аустралија је изостављена из овог назива, али у 4Д геодинамичким моделима чини се да и Аустралија игра важну улогу у затварању остатака Тихог океана, преносе научни портали.

 Без обзира на исход, једно је сигурно: Земља и њени океани никада више неће бити исти.

БОНУС ВИДЕО:

БОНД, ЏЕЈМС БОНД: Пре 60 година снимљен први филм о „агенту 007“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну