ПОЗА У КОЈОЈ СПАВАМО: Утиче на здравље – једна је најбоља

Novosti online

29. 01. 2022. у 00:01

ИАКО болове у леђима често повезујемо са свакодневним седењем, постоји један фактор који се занемарује, а то је — поза у којој спавамо.

ПОЗА У КОЈОЈ СПАВАМО: Утиче на здравље – једна је најбоља

Фото: Depositphotos

Одређени положаји спавања, наиме, могу да утичу на дисање, оптерете леђа, врат или рамена. Стручњак за спавање и киропрактичар доктор Ентони Вучковић објаснио је за „Сан“ како поза у којој спавамо утиче на наше здравље.

Спавање на стомаку

-Када спавате на стомаку, сав притисак је у доњем делу леђа. Људи иначе воле да подигну једну ногу и спавају са подигнутим рукама. То ће узроковати ротацију у доњим пршљеновима кичме, као и у лумбалном делу, упозорио је он.

Како је додао, спавање у том положају може да доведе до кривљења кичме.

Не само што је врат увек окренут и кичма искривљена, већ и зглобови колена могу да буду под притиском, јер су усмерени према душеку.

Како саветује, можете покушати да ублажите притисак на доњи део леђа стављањем јастука испод стомака.

 

Спавање на боку

Они који спавају на боку можда имају проблема са укоченошћу и боловима у рамену. Вучковић истиче да никада не би требало да се ослањамо на бочну страну рамена, јер се тако врши притисак на мрежу живаца у рамену који се спајају с руком и шакама што би могло да изазове утрнулост.

Фото Shutterstock

Рекао је да би нос, брада и прсна кост требало да буду у истој равни када се спава на боку, јер то држи кичму у неутралном положају. Помаже и јастук између колена, јер одржава бокове и кичму усклађене и ублажава притисак на зглобове.

Онима који воле да спавају у склупчаном положају препоручује да покушају више да исправе ноге.

Спавање на леђима

Ако спавате на леђима, биће вам драго да знате да се то сматра оптималним положајем, јер је тежина равномерно распоређена. Међутим, још увек постоје нека подручја која би могли да побољшате.

Вучковић саветује да се испод колена стави јастук како би се ублажио притисак на доњи део леђа. Он је навео и да руке никада не би требало да буду изнад главе, већ на стомаку или уз бок.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - НАША СВЕТИЊА, МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ: Од Светог Саве до граната и заштите КФОР-а

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу