РАЗБИЈЕН МИТ О НЕГАТИВНОМ УТИЦАЈУ КАФЕ: Сви бенефити конзумације популарног напитка

Novosti online

26. 01. 2022. у 22:48

ПРЕГЛЕДОМ готово две стотине научних објава утврђено је да умерена конзумација кафе – три до пет шољица дневно, не штети систему органа за варење, већ напротив, смањује ризик од настанка камена у жучној кеси, панкреаса и неких обољења јетре.

РАЗБИЈЕН МИТ О НЕГАТИВНОМ УТИЦАЈУ КАФЕ: Сви бенефити конзумације популарног напитка

Фото: Depositphotos

Резултати истраживања објављени су у часопису „Nutrients“.

Кафа има три главна дејства на свом путу кроз дигестивни тракт: на рад желуца, жучне и панкреаса, на цревну флору и на перисталтику – контракцију зидова дебелог црева, процес неопходан за пролаз хране кроз дигестивни тракт.

Анализа резултата 194 истраживања показала је да кафа при умереној конзумацији стимулише варење и помаже пролазак кроз дебело црево, повећава количину „добрих батерија“ у цревима, смањује ризик од појаве камена у жучи, а такође заштитно делује на јетру, укључујући и заштиту од малигних обољења јетре..

-Упркос неким претпоставкама, унос кафе генерално није повезан са цревним проблемима или варењем, истиче ауторка прегледа, докторка

У неким случајевима кафа помаже против уобичајених пробавних тегоба. Нови подаци показују и да конзумација тог напитка доприноси повећању нивоа позитивних цревних бактеријских група као што су бифидобактерије.

Резултати су показали да кафа стимулише производњу дигестивног хормона гастрина и хлороводоничне киселине у желуцу. Обе те супстанце помажу у разградњи хране у стомаку. Напитак побољшава и лучење холецистокинина, хормона који поспешује производњу жучи, а укључен је и у варење.

Прегледани подаци показују да кафа стимулише покретљивост дебелог црева 60 одсто боље од воде и 23 одсто боље од замена за кафу без кофеина. Аутор сматра да је са тим повезана и способност кафе да ублажи хронични затвор.

-Иако ће бити потребни додатни подаци да би се разумели ефекти кафе на дигестивни тракт, ово је веома охрабрујући почетак, истакла је Нелигова.

Већина страхова о негативним ефектима кафе на пробавни систем није потврђена. Научница оповргава мишљење да честа конзумација кафе изазива гастроезофагеални рефлукс.

rs.sputniknews.com

ВОНУС ВИДЕО - ЈАВИО СЕ "ВОЈАЏЕР 2": Порука из свемира путовала 35 минута

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)